800 ezer-egymillió alkoholbeteg van Magyarországon

Fotó: iStockphoto / karenfoleyphotography

-

A mentőket évente 29 ezer esetben riasztják részegség miatt.


A Detox nem buli! elnevezéssel kampány indult a fiatalok felelős és mértéktartó alkoholfogyasztásáért; a társadalmi összefogással megvalósuló kampány célja felhívni a fiatalok figyelmét az alkohol veszélyeire, a sok esetben kialakuló későbbi függőségre és a szervezetre káros következményeire.

A csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta, egyre nagyobb az alkoholt fogyasztó fiatalok aránya, és sajnos tendencia, hogy sokan egy-egy alkalommal a „lehető leggyorsabban a legtöbb alkoholt inni” kategóriájába tartoznak.

Az OMSZ adatait ismertetve elmondta, évente a mentőknek 29 ezer riasztásuk van részegség miatt, továbbá több mint tizenhatezer esetben a részegségből következő balesetek, sérülések miatt hívják őket. Hozzátette: évente 400-500 esetben a kontrollvesztésig eljutó, eszméletlen emberhez riasztják őket.

Funk Sándor addiktológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum főorvosa a mértékletességre helyezte a hangsúlyt, mondván, a kevés alkohol kedélyjavító, felszabadult érzést okoz, de – figyelmeztetett – ezzel egyidejűleg csökken a koncentráció, nő a reakcióidő, csökken a veszélyérzet is.

Funk Sándor felhívta a figyelmet, hogy – bár Magyarországon még nem tudnak ilyen esetről – az Egyesült Államokban évente 15 fiatal hal meg azért, mert rövid időn belül lerészegedik, és toxikus állapotba kerül. Mielőtt valaki függővé válik, alkalmi fogyasztó, különböző időben, különböző mennyiségű alkoholt iszik. A függőség „stabil helyzet” – fogalmazott a szakember –, akár évtizedekig is eltarthat, elvonási tünetekkel jár. Az alkoholbetegek esetében az ivás szociális jellege háttérbe szorul, az élet minden területén bajban vannak az alkohol miatt.


Az egymillió alkoholista országa

Petke Zsolt pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy Magyarországon 800 ezer-egymillió alkoholbeteg van. A függőségből kigyógyulni csak csoportban lehet, hiszen a szakmai felügyelet mellett a megértő, elfogadó közösség ereje minden tekintetben fontos. A szakember ebbe a környezetbe sorolta a közvetlen hozzátartozók magatartását is, amelynek inkább megértőnek, elfogadónak kellene lennie, mint elutasítónak, vádaskodónak.

Az internetes kampány során a www.detoxnembuli.hu internetes oldalon kisfilmeket, ismert emberekkel készült videókat lehet megnézni, de bárki feltöltheti saját kisfilmjét is arról, hogy mit jelent számára a mértéktartó és felelős alkoholfogyasztás.