800 eurós bírság, mert mozgássérült helyén parkoló rendőrt fotózott

-

Egy spanyol nő kapta a pénzbüntetést, amiért lefotózott egy mozgássérült parkolóhelyen álló rendőrautót, és a Facebookon megosztotta a képet. Július 1. óta tilos Spanyolországban olyan képeket készíteni, amelyek veszélyeztethetik a rendőrök biztonságát.


Az illetékes rendőrségi szóvivő szerint a kérdéses kép úgy sodorta veszélybe a rendőröket, hogy azok úgy érezték, a becsületükbe gázol a kiposztolt kép. A nőt 48 órán belül megbírságolták.

A rendőrök egyébként azért parkoltak tilosban, mert egy közeli parkba hívták őket intézkedni – mondta a szóvivő. Ilyenkor pedig ott parkolnak, ahol tudnak.
A friss jogszabály szerint egy fotóért 600 és 30 000 euró közti bírság szabható ki. A szabályt sokan bírálták, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint bizonyos esetekben, például amikor a rendőrség túlzott erőt alkalmaz, alapvetően fontos lenne képeket készíteni.

Ugyanez a jogszabály megtiltja a parlament közelében tartott demonstrációkat is, amiért akár 600 000 eurós pénzbírság is kiszabható.