800 dolláros kikiáltási árról egymillió dollárra ment fel a licit

-

Egy tavaly őszi aukción három vevő harcolt a képért, amelyről nem mindenki tudta, hogy Rembrandt.


Az elájult beteg (Szaglás) című festményt a párizsi székhelyű Talabardon & Gautier galéria szakemberei fedezték fel múlt év szeptemberében, amikor az egyesült államokbeli New Jersey-ben aukcióra került. Az árverésen hatalmas harcot folytatott három telefonos licitáló, egymillió dollárra nyomva fel a kezdeti 800 dolláros árat. Végül a francia galéria vásárolta meg a festményt, és szakértőket kért fel a pontos azonosításra.


Az elájult beteg című festmény


Rembrandt érzékszerveket – a látást, a hallást és a tapintást – ábrázoló festményeit az 1930-as években találták meg. A New Jersey-ben felbukkant Szaglás hiányzott a sorozatból.

A festmény egy vérző, elalélt fiatal férfit ábrázol, akit egy másik férfi – valószínűleg orvos vagy borbély – és egy idősebb nő megpróbál magához téríteni, egy ammóniával átitatott kendőt tartva az orrához.

Holland híradások szerint a festmény megtalálásával már 341 Rembrandtnak tulajdonított festmény létezik a világon.

A 21,6x17,8 centiméteres kép lesz a pénteken kezdődő maastrichti TEFAF (The European Fine Art Fair) képzőművészeti vásár legjelentősebb látványossága. A festményt csupán kiállítják, de nem adják el a tíz napig tartó hollandiai képzőművészeti vásáron. A képet ugyanis már megvásárolta a francia galériától Thomas S. Kaplan amerikai milliárdos, szakértők szerint mintegy 3-4 millió dollárért. Az érzékszerveket ábrázoló Rembrandt-sorozatból már három van Kaplan tulajdonában. A Látás című festmény egy holland múzeumé, míg az Ízlelés sorsa ismeretlen.