80-nal csapódnak majd egy bélelt medencébe

Fotó: Getty Images / Clive Rose

-

A 2017-es vizes vb óriás toronyugrói különleges helyszínen, nem kevésbé különleges körülmények között kápráztatják majd el a nézőket.


A 2017-es budapesti FINA világbajnokság egyik különleges attrakciója lesz az óriás toronyugrók versenye, amelyhez hasonlót még nem rendeztek Magyarországon. A versenyek során a férfiak 27 (ez olyan, mintha egy tízemeletes panel tetejéről ugranának), míg a nők 20 méteres magasságból leugorva hajtják végre a gyakorlataikat, és mire a víz közelébe érnek, akár 80-85 km/órát is eléri a sebességük. Az utolsó 19 méter megtétele közben mindössze fél másodpercet töltenek a levegőben.

A sziklaugrásból kifejlődött versenyszám 2013-ban a barcelonai világbajnokságon került be először a hivatalos versenyprogramba. A premieren Orlando Duque révén kolumbiai, Cesilie Carlton jóvoltából pedig amerikai győzelem született. Tavaly Kazanyban a brit Gary Hunt és az amerikai Rachelle Simpson nyert, velük várhatóan a budapesti vébén is találkozhatnak a nézők – magyar ellenfelük viszont valószínűleg nem lesz.


Kazanyban sem volt éppen rossz a háttér az ugrók mögött


Benéznek az Országházba

A 2017-es vizes vb létesítményeinek fejlesztéséért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos a nemzeti és nemzetközi szakági szövetségekkel, valamint a Szervező Bizottsággal egyetértésben már tavaly úgy döntött, hogy az órás toronyugrás egészen különleges helyszínét a Parlamenttel szemközti budai oldalon, az alsó és felső rakpartot bevonva alakítják ki.

A Telekom Sporthír Szolgálat értesülése szerint az ugrótorony jelenleg a tervezés fázisában van. A hatalmas, tíz tonnás fémszerkezet anyagára egyedi előírások vonatkoznak; a közelmúltban megrendezett hasonló eseményeken állványrendszerből építették meg a tornyot. Tekintettel az ideiglenes kialakításra, a korábbi eseményeken használt megoldás Budapesten is kézenfekvő választás lehet, de természetesen más anyagot is lehet alkalmazni.


Budapesten pedig ezt látják majd az ugrók, mielőtt elindulnak lefelé a tornyból


Az ugrótorony, a kiegészítő elemek, és a szerkezetek megépítésére a nyertes ajánlattevőt közbeszerzési eljárás során választják ki, ennek lebonyolítására a tervezési program lezárását követően kerülhet sor. A kivitelezés az eljárás lezárását követően, várhatóan 2016 harmadik negyedévében kezdődhet meg.

A speciális kialakításnak és az egyéb műszaki előírásoknak minden szempontból megfelelve, illetve a helyi adottságokhoz igazodó kialakítás több hétig is tarthat. A megépült szerkezeteket az esemény előtt a hatóságoknak és a nemzetközi szövetségnek (FINA) kell jóváhagynia.


Bélelt medencébe

A torony alatt, ahhoz kapcsolódva különleges medencét alakítanak ki, amelynek a minimális vízmélysége 5 és fél méter lesz. A biztonság fokozása érdekében a medence alját puha anyaggal fogják kibélelni. A budapesti helyszín ebben a tekintetben is különleges lesz, hiszen az eddigiektől eltérően itt nem természetes vízbe, azaz a Dunába, hanem egy kör alakú medencébe ugranak a versenyzők. A medence pontos méretei egyelőre nem véglegesek, az ezzel kapcsolatos egyeztetések és a tervezés előkészítése jelenleg is zajlanak.


A vízbeérkezés helyét is gondosan elő kell készíteni


A tervek szerint a medence az alsó rakparthoz illeszkedik majd és a felső rakpart mellvédvonalában végződik. Így a felső rakparton kialakított ideiglenes lelátóról az a vizuális élmény tárul majd a közönség szeme elé, mintha a Dunába ugranának a versenyzők. A versenyzőknek minden ugrásuk előtt 27, illetve 20 métert kell majd lépcsőzniük, ugyanis liftet nem építenek a tornyok mellé.