80 idős ember maradt gondozás nélkül, miután ápolóik felmondtak

-

Január óta nem kaptak fizetést, ezért nem vállalják tovább az idősek gondozását a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ dolgozói Martfűn. Összesen 5 alkalmazott mondott fel, ami 80 ápoltat érint.


Az első gyanús jelet akkor észlelték a gondozónők, mikor tavaly év végén a szolgáltató központ három vezetője egyszerre mondott fel. Sejtették, hogy a fizetésük késése is összefüggésben lehet ezzel - írja a szoljon.hu.


A gondozónők távozásával kedd óta már senki nem ápolja a központtal szerződésben álló időseket – januárban még 9 gondozó jutott a 80 ápoltra, de többen már korábban felmondtak. A most távozókat egyelőre még hajtja a lelkiismeret, nem szeretnék cserben hagyni gondozottjaikat, így, amíg tudják, ingyen is végzik eddigi munkájukat. Az önkormányzat kamatmentes hitellel segíti őket, egy tiszaföldvári dolgozó pedig rendkívüli segélyt kapott a szomszéd város önkormányzatától.

Dr. Papp Antal polgármester elmondta, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a szolgáltatást biztosító szervezet vezetőivel, keresték az együttműködést, de teljes elutasításba, érdektelenségbe ütköztek. „Tegnap kaptunk egy levelet tőlük, melyben leírták, hogy rossz színben tüntetjük fel őket, ugyanakkor azt állítják, egyetlen településről sem érkezett hivatalos vagy formális megkeresés hozzájuk, amely a kialakult helyzet megoldására tett volna javaslatot. Ezt mi visszautasítjuk" – mondta a polgármester.

A levélben a vezetők azt írják, hogy az Államkincstár felfüggesztette a tavalyi és az idei évre vonatkozó támogatások kifizetését, miután egy ellenőrzés során a szolnoki telephelyen csalás gyanúja merült fel. Ennek ellenére a szervezet a jövőben is működtetni kívánja szociális szolgáltatásait.