80 ezerért bérel lakást a polgármester saját kerületétől

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Budapest I. kerületében, a Várnegyedben bérel Nagy Gábor Tamás polgármester 80 ezerért egy 71 négyzetméteres ingatlant.


Az I. kerületben, a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere – értesült a Magyar Nemzet. A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a bérleti jogát a Táncsics Mihály utca 23.-ban található patinás műemlék ház egyik lakásának. A budavári önkormányzat a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amelyhez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá. Hozzátették, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet Nagy Gábor Tamás, ez az összeg a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”. Mint írták, az ingatlanbérlések esetében a pályázó által megajánlott bérleti díj és a vállalt felújítás mértéke az elsődleges szempont.

Noha az önkormányzat piaci pályázatot emleget, a kerület első embere által fizetett lakbér messze elmarad a Várnegyedben kínált ingatlanok valós piaci bérleti díjától. Az Ingatlan.com adatbázisa szerint például a közeli Szentháromság téren egy csaknem azonos méretű – 74 négyzetméteres – lakást havonta 370 ezer forintért lehet kibérelni.

A szomszédos Nándor utcában már havi 200 ezer forintért is talált a lap egy 70 négyzetméteres lakást, ám ez az ár is két és félszerese annak, amennyit a polgármester fizet a budavári önkormányzatnak. De még beszédesebb adat, hogy a szintén közeli Tárnok utcában egy 30 négyzetméteres lakást – a polgármester által bérelt lakás felénél is kisebb ingatlant – 100 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Vagyis még ezért az apró ingatlanért is 20 ezer forinttal többet kell fizetni, mint amennyibe a fideszes Nagy Gábor Tamásnak kerül az önkormányzati ingatlan.

A lap munkatársai utánanéztek annak is, hogy a polgármesternek kiadott ingatlannal megegyező paraméterekkel hol kínálnak kiadó lakást.

Kiderült, hogy például Debrecenben egy tízemeletes panelház nyolcadik emeletén bérelhető egy 71 négyzetméteres, távfűtésű lakás éppen 80 ezer forintért. Soroksáron, Egerben és Pécsett is találtak ugyanekkora ingatlanokat 80 ezer forintos bérleti díjért, azonban ezeknek az ingatlanoknak a színvonala messze elmarad a fővárosi, I. kerületi lakásétól.

Nem mellékes körülmény, hogy a polgármesternek saját tulajdonú lakása is van. Vagyonnyilatkozatai lapján a főváros XI. kerületében egy 69 négyzetméteres ingatlan kizárólagos tulajdonosa, valamint Leányfalun egy közel 3500 négyzetméteres üdülő is a birtokában van. Továbbá a közelmúltig egy másik – 158 négyzetméteres – ingatlannak is társbérlője volt. Érdekes, hogy míg utóbbi lakást feltüntette a vagyonnyilatkozataiban, a 2013 óta bérelt, I. kerületi önkormányzati lakás egyik hivatalos dokumentumban sincs megemlítve. Azt, hogy miért volt szüksége Nagy Gábor Tamásnak a kerületi lakásra is, a lap egyelőre nem tudta meg. Erről ugyanis hiába kérdezték az önkormányzatot, ahol mindössze annyit közöltek, hogy ez nem minősül közérdekű adatnak, és nem is áll a rendelkezésükre.

Az önkormányzat azt viszont leszögezte, hogy a polgármester lakásszerzése esetén semmilyen összeférhetetlenség nem állt fenn. Mint írták, a lakásra az önkormányzati gyakorlatnak megfelelő nyilvános pályázatot írtak ki, amelyen bárki részt vehetett. Csakhogy a budavári önkormányzat vagyonrendelete alapján ez nem feltétlenül igaz. Az összeférhetetlenségi szabályok szerint a pályázat elbírálásában olyan személy nem vehet részt, akitől bármilyen oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése. Azonban felmerül a kérdés, vajon melyik önkormányzati alkalmazott döntene a hivatal első emberének kárára. Bár arra is választ vártak a kerülettől, hogy elvárható volt-e a pályázatot elbíráló alkalmazottaktól az elfogulatlan döntés, lapzártáig nem kaptak feleletet.

De nem tudta a lap tegnap utolérni Nagy Gábor Tamást sem, akit nemcsak az általa vezetett önkormányzattól bérelt lakásról kérdeztek volna, hanem a vagyonnyilatkozatában talált egyéb furcsaságokról is. A polgármester vagyonnyilatkozatait megvizsgálva ugyanis nem világos, miként keletkezett ötmillió forint megtakarítása, amelyet 2014-es vagyonnyilatkozatában tüntetett fel. Ez azért érdekes, mert a polgármesternek a havi fizetésén kívül semmilyen más bevételi forrása nem volt, legalábbis saját bevallása szerint. De arra sem talált a lap magyarázatot, hogy a 2015-ös vagyonnyilatkozata alapján miként gyarapodott további tízmillió forinttal a polgármester megtakarítása.