Brit jóslat: csak náluk 80 ezer áldozatot szedhet a szuperbaktérium

Fotó: Wikimedia / Grahem Beards

-

Egy kormányzati jelentés szerint csak az Egyesült Királyságban 200 ezer embert érinthet egy komolyabb járvány, és tíz emberből négy meghalhat antibiotikumrezisztens vérfertőzés miatt.


A brit jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a következő 20 évben jelentősen nőhet azoknak a megbetegedéseknek a száma, amelyeket antibiotikumnak ellenálló baktériumok súlyosbítanak. Még a kisebb sebészeti beavatkozások vagy egyes rákterápiák is a jelenleginél sokkal kockázatosabbak lesznek.

Becslések szerint hamarosan a legfenyegetőbb veszélyt a terrorizmus után a hagyományos kezelésnek ellenálló baktériumok jelentik majd.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban hozott nyilvánosságra egy átfogó tanulmányt az antibiotikumrezisztenciáról, illetve az európai antibiotikumfogyasztási szokásokról.

Eszerint Magyarországon az emberek a legnagyobb európai fogyasztókhoz, Németországhoz, Franciaországhoz vagy Olaszországhoz képest kisebb mennyiségű antibiotikumot szednek, viszont az állatgyógyászatban szélesebb körű az antibiotikumhasználat.

Egyes baktériumoknál, mint például a hasmenést okozó, állatról emberre terjedő Campylobacter jejuninál, Magyarországon az európai átlagnál nagyobb arányban fordul elő az egyes antibiotikumoknak ellenálló változat. Emelkedik a gyógyszernek ellenálló tüdőgyulladásos esetek száma is, noha a hivatalos antibiotikumfogyasztás viszonylag alacsony. Igaz, Magyarországról, akárcsak Ausztriából vagy az Egyesült Királyságból, nincsenek adatok a kórházi antibiotikumfogyasztásról – áll az uniós jelentésben.