8 milliárdra perlik az államot a bukott kaszinósok

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

Egy szerencsejáték-szervező cégcsoport perelte be az államot arra hivatkozva, hogy jogszabályokkal ellehetetlenítették a vállalkozásukat.


A Blikk szerint az állam is komolyan veszi a pert, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ország egyik legdrágább ügyvédi irodáját bízta meg az ügyben. A keretszerződés szerint a tárca 175 milliót fizethet a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának, melynek alapítója, Trócsányi László jelenleg Magyarország párizsi nagykövete.

A tárca a lap megkeresésére azt mondta, az irodát pályáztatással választották ki, a maximális keretösszeget tárgyaláson határozták meg.

Az államot perlő cégcsoport öt közepes méretű kaszinót működtetett Budapesten, több mint 150 alkalmazottal.


Nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoztak

2013 októberében tiltotta be a kormány a kaszinókon kívüli nyerőautomaták üzemeltetését. Így gyakorlatilag egyik napról a másikra szűnt meg a jelentős adóbevételt biztosító ipar. A nyerőgépek betiltására a kormány szerint nemzetbiztonsági okokból volt szükség. Ugyanakkor érvként előkerült az is, hogy akadnak olyanok, akik fizetésük felvétele után a pénzt rögtön játékgépekbe dobálják, ezzel családjuk életét jelentősen megnehezítve. A Szerencsejáték Zrt. kaszinóiban nőtt a forgalom a játékgépek betiltása után, ugyanakkor az állam több milliárdos adóbevételtől esett el. Ezért a nemzetgazdasági tárca tíz vidéki kaszinó üzemeltetésére írt ki zárt koncessziós eljárást. Az alig egy hónappal korábbi törvénymódosító javaslattal pedig a Fidesz-KDNP a pénznyerő automaták számát is háromezer fölé emelte.