8,5 millió autót hív vissza a Volkswagen Európában

Fotó: AFP / FRANCK FIFE

-

HÁTTÉR

A Volkswagen szeptember közepén ismerte el, hogy világszerte körülbelül 11 millió olyan kocsija közlekedik, amelybe be van építve a problémás szoftver. Most ebből 8,5 millió autót hívnak vissza javításra az Európai Unióban – jelentette be csütörtökön a Volkswagen-csoport.


A több millió autót a német Szövetségi Gépjárműügyi Hivatal nyomására hívják szervizbe. A hivatal korábban nem értett egyet a Volkswagen azon döntésével, hogy a járműtulajdonosok önkéntes alapon vigyék szerelőhöz az autójukat, hogy kiszedjék a szoftvert, amely meghamisítja a dízelautók károsanyag-kibocsátási tesztjének eredményét. Így a közlekedési hivatal csütörtökön Németországban 2,4 millió, Ausztriában 363 ezer autó visszahívására kötelezte a Volkswagent. A legutolsó bejelentés szerint pedig elérték, hogy az egész Európai Unióból behívják a problémás járműveket.


A Volkswagen szeptember közepén elismerte, hogy világszerte mintegy 11 millió kocsija közlekedik, amelybe be van építve a csaló szoftver. Ezen járművek motorvezérlő programjába olyan szoftvert telepítettek, amelyek meghamisítják a károsanyag-kibocsátási tesztek eredményeit. A járművek közül nagyjából 8 millió járművet az Európai Unióban adtak el.
A konszernhez tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszonjárművek márka.