778 embert végeztek ki tavaly világszerte

Fotó: Europress/Getty Images/Spencer Platt

-

2012-höz képest csökkent a halálbüntetések száma, viszont hosszabb lett azon országok listája, amelyek alkalmazzák a büntetések legsúlyosabb formáját, áll az Amnesty International éves jelentésében.


A 778-as szám nem tartalmazza azt a több ezer embert, akit a Kínai Népköztársaságban végeztek ki, hiszen ott ez az adat államtitoknak minősül, így pontos számokat nem lehet tudni. Kínában minden évben több embert végeznek ki, mint az egész világban összesen. Ha ezt nem számoljuk bele, akkor három országban zajlik a kivégzések mintegy 80 százaléka: Iránban, Irakban és Szaud-Arábiában. Összesen 22 országban végeztek ki elítélteket, a fentieken kívül a vezető hatban még benne van az Amerikai Egyesült Államok és Szomália is. A 778 kivégzett mellett az év végén 23 392-en voltak halálsoron. Világszerte 140 ország, azaz több, mint az összes ország kétharmada, eltörölte vagy nem alkalmazza a halálbüntetést, 2013-ban pedig 32 országban döntöttek a halálbüntetés átváltoztatásáról vagy amnesztiáról. Ugyanakkor több helyen újra visszatérni látszik a büntetésnek ez a formája Tavaly négy olyan is állam hajtott végre kivégzéseket, melyek hosszú időn át nem alkalmazták: Vietnamban másfél, Indonéziában négy, Kuvaitban hat, Nigériában pedig hét éve volt az utolsó kivégzés.


Halálbüntetés-szimuláció a Fraijanes büntetésvégrehajtási intézetben, Guatemalában.


Európa és Közép-Ázsia, a kivégzésmentes övezet

Ez az egyetlen olyan régió, ahol nem voltak kivégzések tavaly. Egy olyan állam van a térségben, ahol az eljárás még mindig bevett szokás, az pedig Fehéroroszország, de 2009 óta a tavalyi év volt az első, amikor nem végeztek ki senkit. Hasonlóan békés Dél- és Észak-Amerika is, itt az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, ahol végeztek ki tavaly elítélteket, 2013-ban 39-et (ez néggyel kevesebb, mint az előző évben). Az Egyesült Államok ötven államából egyébként 32-ben él ez a büntetési forma, de tavaly csak kilenc alkalmazta. A „legszorgosabban” Texas, ez az állam felelős ugyanis az összes kivégzés 41 százalékáért. Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-szigeteken összesen 15 embert ítéltek halálra négy országban. Ezen kívül a terület mentes volt a halálbüntetéstől 2013-ban, sőt akadt három olyan ország is (Grenada Guatemala és Saint Lucia), ahol 1980 óta nem volt „kivégzésmentes” év.  


Halálsor a texasi Huntsville-ben. Ebben az államban történt tavaly a legtöbb kivégzés az Egyesült Államokban.


Ahol a kannibalizmusért és a pornóért is halál jár

Kétségkívül Észak-Korea az az ország, ahol a legabszurdabb okokkal végeznek ki embereket. Itt megbízható források szerint hetven, de az Amnesty International szerint valószínűleg ennél jóval több embert végeztek ki tavaly, ráaádásul olyan „bűncselekményekért”, mint kannibalizmus, sikkasztás, pornográfia, Kínába való menekülés, korrupció, vagy éppen tiltott dél-koreai videók megtekintése. Az országban köztudottan a kivégzés számít a politikai ellenfelektől való megszabadulás egyik jól bevett formájának is. Kim Dzsong Un, az ország fiatal diktátora többek között így szabadult meg nagybátyjától, a befolyásos Dzsang Szong Tektől és annak egész családjától is. Az Egyesült Államokban szándékos emberölésért ítéltek halálra, de akadtak olyan országok is, ahol olyan bűnökért vesztették életüket, melyek a nemzetközi normák szerint még csak nem is sorolhatók a gyilkosság súlyosságával egyenértékűnek. Ilyenek például a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, a házasságtörés (Szaúd-Arábiában), az „istenkáromlás” (Pakisztánban), a gazdasági bűncselekmény (Kínában, Észak-Koreában, Vietnamban), a nemi erőszak (Iránban, Kuvaitban, Szomáliában, az Egyesült Arab Emírségben), vagy éppen a rablás (Kenyában, Nigériában, Szaúd-Arábiában és Szudánban).


Kövezés ellen tiltakozó nő Berlinben. Tavaly hivatalosan senkit sem végeztek ki ezzel a módszerrel, „nem hivatalosan” Afganisztánban, Pakisztánban és Szomáliában is haltak meg így 2013-ban.


Átalakuló Közel-Kelet - szaporodó kivégzések

Arról nem lehet tudni, hogy a közel-keleti zavargások (Egyiptom) és háborúk (Szíria) következtében történtek-e kivégzések, és ha igen, mennyi. A térségben Irán, Irak és Szaúd-Arábia felelős a hivatalosan elismert kivégzések 95%-áért. Előbbi kettőben aggasztóan nőtt ez a szám az utóbbi években. Az is aggodalomra ad okot, hogy ezekben az országokban a politikai átalakulás következtében szaporodnak a politikai indíttatású kivégzések. A napokban például Egyiptomban ítélték halálra a Muszlim Testvériség 529 tagját, azért, mert lerohantak egy rendőrőrsöt, a támadásban pedig meghalt egy ember.