75 millió éves dinócsontban találtak vörösvérsejteket

-

Vörösvérsejteket és kollagénrostokat találtak 75 millió éves dinoszauruszcsontokban brit kutatók. A preparátumok és az emu vérmintái között meglepő hasonlóságokat fedeztek fel.


A kutatócsoport nyolc darab, a kanadai Alberta tartományban talált olyan csonttöredéket vizsgált, amelyek feltárásuk óta, már egy évszázada a londoni Természettudományi Múzeum birtokában vannak. A vizsgált minták között akadt egy ragadozó dinoszaurusz karma, kacsacsőrű és ceratopsida dinoszauruszok néhány lábujjcsontja, valamint ismeretlen fajok bordatöredékei. A fosszíliák olyan rossz állapotban vannak, hogy lehetetlen volt mindegyik esetében pontosan megállapítani, hogy milyen dinoszauruszoktól származnak.


A kutatók a fókuszált ionsugaras mikroszkópia módszerével dolgoztak, ennek segítségével nanoméretű (1 nanométer a méter milliárdod része) preparátumokat készítettek és vizsgáltak.


A vörösvérsejteket egy karomban fedezték fel, amely vélhetően a ragadozó Gorgosaurus elülső végtagjáról származhatott.

A tyrannosaurida dinoszauruszok családjába tartozó ősgyíkok két lábon járó húsevők voltak – testhosszuk elérte a 9 métert, a felnőtt egyedek tömege meghaladta a tonnát, állkapcsaikban többtucatnyi nagy és éles fog sorakozott.


Nem csak a Gorgosaurus karma értékes nagyon a kutatás szempontjából: más fosszíliákban például kollagénrostokat, valamint aminosavakat tartalmazó fehérjemaradványokat találtak.


„Olyan struktúrákat fedeztünk fel, amelyek dinoszauruszoktól származó eredeti vörösvérsejtek és kollagénrostok lehetnek” – fogalmazott Sergio Bertazzo, az Imperial College London kutatója, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy eredményeik felülírják az eddigi elméleteket, miszerint a fehérjemolekulák legfeljebb négymillió éven át őrződhetnek meg.

A kutatócsoport a preparátumokat összehasonlította az emu vérmintáival, és meglepő hasonlatosságot fedezett fel a dinoszauruszok és az ausztráliai röpképtelen madarak eritrocitái között. Mivel a madarak a dinoszauruszok távoli leszármazottai, a tudósok reményei szerint e kutatások keretében sikerül kideríteniük, hogy mikor és miként fejlődtek ki a hidegvérű ősgyíkokból a melegvérű szárnyasok.