745 ezer menekült közül csak kettő volt terroristagyanús Amerikában

-

A 745 ezer menekült közül, akik a 2001-es szeptember 11-i tragédia óta az Egyesült Államokba érkeztek, mindössze két irakit tartóztattak le terrorizmus vádjával – írja az Economist érvként amellett, hogy Amerikának több menekültet kellene befogadnia. A két iraki sem az USA-ban tervezett akciót, hanem pénzzel támogattak egy külföldi terrorszervezetet. Európával ellentétben az USA-ban minden menedékkérő szigorú biztonsági ellenőrzésen esik át.


A második világháború után az Egyesült Államok 650 000 európait fogadott be, 1975-ben pedig több tízezer ázsiait.1980 óta további 3 millió ember érkezett menekültként az országba. A jelenlegi menekültválságban azonban az USA évente mintegy 70 000 embert fogad, és a kedvezően elbírált menedékkérelmek száma ennek csak kevesebb mint a fele.

Az amerikai kormány ígéretet tett arra, hogy a következő két évben 185 ezer menekültet fogad be, de a tervezett lépést, főként terrorveszélytől tartva, sokan ellenzik.

Az érkezők szigorú biztonsági ellenőrzésen esnek át, amely akár 3 éven át is tarthat, és van olyan menedékkérő, akinek 2020-ig kell várnia arra, hogy kérelmét elbírálják. Az elmúlt 14 évben mindössze két irakit tartóztattak le terrorizmus miatt – ők pénzzel segítették az iraki al-Kaidát.