744 milliárdot kaptak vissza a devizahitelesek

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-


A bankok a mostani elszámoláskor 744,4 milliárd forintot fizettek vissza devizahiteles ügyfeleiknek - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden Budapesten, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. Ebből 181,3 milliárd forintot kaptak vissza azok, akinek már megszűnt a szerződése.

Windisch László elmondta: a bankoknak 2,1 millió levelet kellett kiküldeniük április végéig. 57 ezer levéllel csúsztak a bankok, ezek többségét 5 napon belül adták postára. Az MNB-nek egyedül a Banif Plus bank esetében kellett komoly retorzióval élniük a késedelmes elszámolás, illetve törlesztés miatt fellépnie.


A gazdasági bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal arról beszélt, a devizahitelesek 51 százaléka esetében egyértelműen csökkent, 26 százaléknál nagyjából változatlan maradt vagy kismértékben csökkent a törlesztőrészlet. A tőketartozás Rogán szerint „komolyan csökkent, már csak azért is, hiszen a forintosításnak köszönhetően ezek a devizahitelesek mentesültek a hitelek átváltási árfolyamánál 17 százalékkal drágább jelenlegi svájci frank árfolyam hatásától.” (Sok devizahiteles viszont amiatt panaszkodik, hogy több a tartozása, mint amennyit felvettt - a szerk.)


Rogán Antal szerint a devizahitelelesek 23 százalékánál a változás „bizonytalan”, egy részük szerződését nem fizetés miatt felbontotta a bank. Esetükben új megoldásra van szükség.