72 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Johnson & Johnsonnak

Fotó: Imaginechina / Wang qiming

-

Missouri államban a bíróság 72 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy asszony családja számára, aki tavaly petefészekrákban hunyt el. A vád szerint a 62 éves asszony betegségét a Johnson & Johnson hintőpora okozta.


Az alabamai Jackie Fox csak egyike volt annak a 60 embernek, akik bíróságon támadták a gyógyszeripari céget. Miután Fox két évvel a diagnózist követően tavaly októberben meghalt, a fia, Marvin Salter perelte tovább a vállalatot – írja a The Guardian.


Salter szerint a nevelőanyja évtizedeken át használta a Johnson & Johnson termékét. „Olyan természetessé vált számára, mint a fogmosás” – mondta a férfi.James Onder, Fox ügyvédje szerint a több mint 1000 hasonló ügyből ez az első, amelyben pénzbeli kártérítést ítélt meg a bíróság. Az ügyvéd biztosra veszi, hogy a Johnson & Johnson fellebezni fog az ítélet ellen.

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalatát már korábban is több alkalommal vádolták azzal, hogy rákkeltő vagy káros anyagokat használnak a termékeikben, például a kisbabák számára kifejlesztett Nincs több könnycsepp samponban.

A Johnson & Johnson visszautasítja a vádakat, a kutatók szerint pedig nem bizonyított a kapcsolat a hintőpor és a petefészekrák között. „Együtt érzünk a családdal, de meggyőződésünk, hogy több évtizednyi tudományos kutatás bizonyítja a hintőpor biztonságosságát.” – nyilatkozta a vállalat szóvivője.