72 ezer menekült önkéntes befogadásáról indul az alkudozás

-

Csütörtök este kezdődik az Európai Tanács ülése, a Spiegel Online megszerezte a megállapodástervezetet.


A megállapodástervezet szerint első lépésként 18 ezer szíriai menekültet kellene szétosztani a tagállamok között, majd további 54 ezer menekültet az ügyben tavaly júliusban, illetve szeptemberben hozott döntésekkel elindított, sikertelen áttelepítési programok keretében, azzal a módosítással, hogy a befogadás csak önkéntes lehet – írta a Spiegel Online.

A beszámoló alapján a 72 ezer embert az uniós tagállamok Törökországtól vennék át, a csúcstalálkozón rögzíteni kívánt eljárás részeként, miszerint Törökország visszafogad minden illegális migránst, aki területéről átkel a görög szigetekre, az EU pedig cserébe befogad ugyanennyi szíriai menekültet. Az nem világos, hogy mi történik, ha betöltik a keretet, és továbbra is érkeznek menedékkérők az Égei-tengeren uniós területre.

Az előző csúcs félbeszakadt, a törökök új követeléssel álltak elő, az uniós tagországok állam- és kormányfői most próbálnak egyezségre jutni.


Merkel óvatos

Angela Merkel német kancellár a csúcs előtt azt mondta, optimista, ugyanakkor elővigyázatos azzal kapcsolatban, lesz-e megállapodás az EU és a törökök között a menekültáradat megállításáról.

„Bonyolult egyeztetéseknek nézünk elébe, az alapvető irány azonban világos. Osztom az Európai Tanács elnökének (Donald Tusk) véleményét, aki elővigyázatos optimizmusról beszélt” – mondta Merkel a Brüsszelben kezdődő kétnapos EU-csúcs nyitónapján.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte úgy vélte, ha megvan a megállapodás, a menekültáradat 3-4 héten belül elapadhat.

A belga kormányfő szerint a törökök követelése már inkább zsaroláshoz hasonlít, mint segítségkéréshez. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta, csak önkéntes alapon képzelhető el bármilyen menekültcsere.