700 millió dollárért vette meg az állam a Budapest Bankot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-


A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 700 millió dollárért (azaz közel 200 milliárd forintért) megvásárolta a Budapest Bank Zrt.-t, és ezzel állami tulajdonba került a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei. A korábbi piaci becslések szerint a vállat értéke csak kb. 400 millió dollár, tehát az állam kb. 75 százalékkal többet fizetett érte, mint amennyit ér.

A vételár forrását, állami kezességvállalás mellett, a Magyar Fejlesztési Bank biztosította hitelfinanszírozás útján leányvállalata számára. Az MFB Zrt. a Budapest Bank megvásárlásához forint alapú piaci forrást vont be. A vételár kifizetése 279,64 forintos dollárárfolyamon történt, ami a jelenlegi piaci árfolyamnál kedvezőbb és az előzetes üzleti terveknek megfelel. A Miniszterelnökség szerint a vételár összege nem növeli az államadósságot.

A hivatal közlése szerint a "Budapest Bank jól szervezett, üzletileg hatékonyan működő, eredményes pénzügyi vállalkozás, amelynek megvásárlásával az állam értékes vagyonelemhez jut". A bank idén az első negyedévben 5,1 milliárd forint konszolidált, adózás utáni eredményt ért el. 2015 első hat hónapjában az előzetes várakozások szerint a pénzintézet konszolidált, adózott nyeresége meg fogja haladni a 10 milliárd forintot.

A Miniszterelnökség szerint "a Budapest Bank működését, üzletpolitikáját, operatív vezetését illetően az új tulajdonos nem gondolkodik mélyreható változtatásokban". Úgy vélik, az átállásból az ügyfelek semmit nem érzékelnek majd.