700 ezer Seat érintett a dízelbotrányban

-

A cég szóvivője jelentette be a számot, azt viszont nem árulta el, hogy melyik típusról van szó, és hol kerültek forgalomba.


A La Vanguardia katalán országos napilap ágazati forrásokra hivatkozva azt írta: az Ibiza, az Altea, az Alhambra és a León modellek érintettek.


A Seat a múlt csütörtökön ismerte el, hogy 2009 óta eladott típusai közül többet azzal az EA189-es motorral szereltek fel, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint manipuláltak, méghozzá úgy, hogy olyan szoftvert telepített a dízelüzemű járművekbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A Seat tájékoztatása szerint a motorokat az anyavállalattól kapták, és a barcelonai üzemben kerültek bele az autókba.

A botrány miatt Spanyolországban több mint 3300 Audi, Seat, Skoda, Volkswagen típusú jármű forgalmazását függesztették fel. A dél-európai országban a legkedveltebb autómárka a Volkswagen, amelyet a Seat követ a sorban. A Seat tavaly 378 ezer autót értékesített Spanyolországban, az elmúlt hat évben összesen 2 milliót.

A spanyol ipari minisztérium munkacsoportot állított fel, és további információkat kért a VW-től arról, hogy a spanyol autóipart milyen mértékben érinti a botrány. A német cég jelentős beruházó is Spanyolországban, két nagy autógyára, a barcelonai és a pamplonai összesen 16 ezer embernek ad munkát.

A dízelbotrány a Volkswagen csoportnál összesen 11 millió autót érint: az Audinál 2,1 millió autóban, a Skodánál 1,2 millió kocsiban fut az emissziós értékeket meghamisító motorvezérlő szoftver és érintett még 1,8 millió VW kis-haszongépjármű is. Kiderült az is, az itthoni Audi gyárban is kétmillió hamisításra alkalmas motort gyártottak.