70 felé közeledve az emberek egyre boldogabbak

Fotó: iStockphoto / monkeybusinessimages

-

Brit kutatók 3000 ember életét követték nyomon a születésüktől kezdve, és arra jutottak, hogy a 70 éves kor közeledtével egyre boldogabbnak érzik magukat a legtöbben.


A világ egyik legrégebb óta tartó kutatása szerint a hetedik évtized felé haladva általában egyre pozitívabban értékelik a saját életüket az emberek – még akkor is, ha a legtöbbjüknek romlik az egészségi állapota.


A 60 és 64 év közötti résztvevőknek különböző kategóriákban kellett magukat értékelni, mint például boldogság, magabiztosság és ellazultság. Mikor 69 éves korukban újra megkérdezték őket, mind a 14 kategóriában javulás volt tapasztalható – írja a Guardian.

„Azt a következtetést vontuk le, hogy a 60-as éveik alatt az emberek közérzete általában javul” – mondta Dr. Mai Stafford, a University College London kutatója. „5-ből 1 embernél tapasztaltunk lényeges javulást, igaz, néhány résztvevőnél lényeges romlás volt kimutatható.”

A grandiózus kutatás 1946-ban kezdődött, amikor több ezer csecsemőt neveztek be a programba. Az egyik fő cél az volt, hogy felmérjék, miként változnak az emberek a kor előrehaladtával, és rámutasson, mik azok a közös tényezők, amelyek boldoggá tesznek minket.