6966 rabot engedtek szabadon Mianmarban

-

Elnöki kegyelemben részesült csütörtökön Mianmarban majdnem 7 ezer rab, köztük a katonai hírszerzés néhány volt tagja és külföldiek is.


A tájékoztatási minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint az ország különböző börtöneiből összesen 6966 ember – ebből 210 külföldi – szabadulhat ki „humanitárius okokból és a nemzeti megbékélésre való tekintettel”. Azt nem tudni, hogy demokráciapárti aktivisták szerepelnek-e a kegyelemben részesülők listáján.


Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy Thein Szein elnök intézkedésére néhány hónappal a parlamenti választások előtt, egy buddhista ünnep alkalmával került sor. Az utóbbi időben több bírálat is érte a mianmari kormányt, amiért nem tartja magát a 2011-es hatalomra kerülésekor ígért politikai reformokhoz. A délkelet-ázsiai országot 2011-ig, öt évtizeden át katonai junta irányította.

A mianmari amnesztia javíthat a befolyásos szomszéddal, Kínával való viszonyon is, a közkegyelem hatálya ugyanis 155 kínai polgárra is kiterjed. A szóban forgó kínaiakat illegális fakitermelés miatt börtönözték be, és a múlt héten többségüket életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Peking tiltakozásának adott hangot, és súlyos aggodalmát fejezte ki az ítéletek miatt.