69 millió kisgyerek fog meghalni fölöslegesen 2030-ig

Fotó: Getty Images / Handout

-

Világszerte a legszegényebb térségekben több millió gyermek élete van veszélyben olyan okokból, amelyek elkerülhetőek lennének.


A jelenlegi trendek alapján 2030-ig 69 millió gyermek halhat meg ötéves kora előtt. Világszerte 167 millió gyermek él szegénységben - írja az UNICEF idei jelentése.


“Nemcsak a gyermekek százmillióinak jövőjére van hatással, ha megtagadjuk tőlük az egyenlő életesélyeket – azzal, hogy hagyjuk a generációkon átívelő hátrányokat egyre erősebbé válni, az egyes társadalmak is veszélynek vannak kitéve.”

– mondta az UNICEF igazgatója, Anthony Lake.


300 millió gyermek él olyan területen, ahol gyakoriak az árvizek, és ahol a népesség több mint fele kevesebből él naponta, mint 3,1 dollár, azaz 857 forint. A szubszaharai Afrikában 247 millió gyermek él szegénységben, és világszerte 124 millió gyerek nem vesz részt az alap- és középfokú oktatásban.

A gyermekjóléti szervezet szerint globálisan az öt év alatti gyermekek halandósága javult 1990 óta. Több fiú és lány jár iskolába, és az extrém szegénységben élők aránya is világszerte csökkent a kilencvenes évek óta. Mégis a legszegényebb gyerekek kétszer akkora eséllyel halnak meg ötéves koruk előtt, mint a gazdag családból származó társaik.

A kormányoknak országukra szabott tervekkel kell előállniuk az érintett gyerekek megsegítéséhez – mondta hétfőn New Yorkban Justin Forsyth, az UNICEF igazgatóhelyettese.


„Ha az egyenlőségre helyezzük a hangsúlyt, előreléphetünk”

– tette hozzá az igazgatóhelyettes.