61 rendőr lélegezhet fel a Vizoviczki-ügyben

Fotó: MTI/MTVA / Mihádák Zoltán

-

Vádat senki ellen nem emeltek, egyrészt, mert a cselekedetek elévültek, másrészt bizonyíthatatlanok.


A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) lezárta a nyomozást Vizoviczki László vesztegetési ügyével kapcsolatban. Részben elévültek, részben nem lehetett bizonyítani, hogy Vizoviczki az V. kerületi rendőrség munkatársait, összesen 61 rendőrt vesztegetett meg, hogy szórakozóhelyein ne legyenek ellenőrzések.


A hvg.hu az ügyészség szóvivőjétől úgy értesült, hogy a Vizoviczki és társai ellen folyó büntetőeljárástól és attól elkülönített, „vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatti vizsgálatot a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya részben elévülés miatt, részben bizonyítottság hiányában megszüntette”. Nagy Andrea hozzátette: a vizsgált ügyek döntően 2004–2009 közöttiek, de voltak köztük 2004-et megelőzőek, valamint 2010–2011-es elkövetési idejűek is.

A vesztegetési ügy tárgyalása idén januárban kezdődött Debrecenben, zárt ajtók mögött, mert az eljárásra a legszigorúbb minősítés vonatkozik. Mivel a kilencvenoldalas vádirat is tele van titkosított adatokkal, maga a vád sem publikus, a vádismertetés sem lesz az, és az eljárás végén csak az ítélet rendelkező részét olvassák fel nyilvánosan.


Vizoviczki László a kilencvenes években kezdte kiépíteni birodalmát, amelybe saját bevallása szerint 2010 utánra már negyven étterem és diszkó tartozott főleg a főváros V. és III. kerületében. Állítólag mindezt a hatóságok segítségével érte el, vagyis terjeszkedését nem akadályozták, sőt segítették is azzal, hogy nemigen razziáztak nála, és nem zavarták a vendégek bulizását.

Vizoviczki ellen több büntetőeljárás is folyik. Költségvetési csalás miatti pere tavaly november óta zajlik. Előzetes letartóztatásba viszont hivatalos eljárásban történt kényszerítés gyanúja miatt került, idén márciusban házi őrizetbe helyezték, majd a múlt héten ismét letartóztatták.