600 menekültet tartóztatott fel a líbiai parti őrség

-

Három felfújható csónakban próbálták Európát elérni.


A líbiai parti őrség vasárnap mintegy 600 menekültet tartóztatott fel, akik három csónakkal próbáltak meg átkelni Európába - közölték az észak-afrikai ország hatóságai.

A migránsokat szállító csónakokat az ország északnyugati részén tartóztatták fel a tengeren ez-Zavija városánál, amely 45 kilométerre nyugatra fekszik Tripolitól. Az afrikai országokból származó menekültek az Európai kontinenst három nagyobb, felfújható csónakkal próbálták elérni.

Líbiában több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet. Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, Tripoliban és Tobrukban, amelyek közül a nemzetközi közösség az utóbbit ismeri el. A menekülteket a fővárost, Tripolit uraló iszlamista fegyveres szövetséghez hű parti őrség egységei tartóztatták fel.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokról már eddig is több ezren indultak útnak Európába.