6 millió dollárt fizet egy cég a tonhallal megfőzött munkás miatt

-

A büntetőeljárás folytatását megelőzendő 6 millió dollár - 1.6 milliárd forint - megfizetését vállalta az az amerikai cég, ahol egy munkást véletlenül megfőztek az ipari sütőben. Az összeg négyszer akkora, mint a maximális bírság, amire a Bumble Bee Foods számíthatott, és a valaha volt legmagasabb, amit Kaliforniában üzemi baleset miatt kifizettek.


A 6 millió dollárból 1.5 milliót kap a szerencsétlenül járt munkás családja. Jose Melena 2012 októberében épp karbantartotta az ipari sütőt, kollégája azonban, aki azt hitte hogy a mosdóba ment. 6 tonna tonhalat töltött a berendezésbe, bezárta, és bekapcsolta.

A 62 éves munkást szinte azonnal keresni kezdték, de csak két órával később találták meg, amikor a sütő kikapcsolt, és kinyílt az ajtó.

A cégnek nem voltak olyan biztonsági berendezései, amelyek kikapcsolták volna az ipari berendezést, ha benne van valaki, nem lehetett kikapcsolni belülről, és arra sem volt mód, hogy legalább látni lehessen, hogy mi történik a belsejében.

A céget és két vezetőjét a biztonsági előírások megszegésével vádolták. A Bumble Bee-nek a többi között 3 millió dollárt kell a sütőkre költenie, hogy még egyszer ne essen csapdába bennük senki. A gyár korábbi biztonsági igazgatóját 3 év felfüggesztett börtönre ítélték, és körülbelül 19 000 dollár büntetésre számíthat, míg a gyár igazgatójára 320 óra közmunka és 11 000 dollár bírság vár.

A vállalattal való megegyezés előtt mindkét férfit három évig terjedő börtönbüntetés és 250 000 dolláros bírság, a céget pedig 1.5 millió dollár bírság fenyegette.