58 civil szervezetet ellenőriz a Kehi – köztük az összes feketelistást

Forrás: Thinkstockphoto

-

„Mintavétellel” választotta ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) azt az 58 civil szervezetet, amely támogatást nyert a Norvég Civil Alaptól, és amelyet most ellenőrizni akar. Bár a kritériumok nem ismertek, az biztos, hogy az összes, korábban a kormány által feketelistára tett civil szervezet beleesett a mintába. A többi programot viszont – ígéretével ellentétben – nem ellenőrzi a kormányzat.


A Norvég Civil Támogatási Alapból az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorciumon keresztül összesen közel 150 civil szervezet nyert el támogatást. Ezek közül a VS.hu információi szerint 58-an kaptak csütörtökön vagy pénteken ajánlott levelet a Kehitől, amelyben a támogatási projekt teljes dokumentációjának átadására szólították fel őket. A Kehi a VS.hu megkeresésére azt közölte: a vizsgálat adatok és dokumentumok bekérése, valamint helyszíni ellenőrzés útján történik. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében nyertes pályázók közül „mintavétellel kerülnek kiválasztásra a vizsgált szervezetek”. A mintavétellel kapcsolatos újabb kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.


Feketelistások újra a listán

Az viszont biztos, hogy a kormány által korábban állítólagos baloldali kötődésük miatt „feketelistára tett” mind a 11 civil szervezet kapott megkeresést a Kehitől. Ezek a következők:

 • Krétakör Alapítvány
 • K-Monitor Közhasznú Egyesület
 • Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (Nane)
 • Demokratikus Ifjúságért Alapítvány
 • Transparency International Magyarország Alapítvány
 • Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 • Társaság a Szabadságjogokért
 • Asimov Alapítvány
 • Roma Sajtóközpont
 • Labrisz Leszbikus Szövetség
 • Patriarchátust Ellenzők Szövetsége
 • Liberális Fiatalok Egyesülete
 • Szivárvány Misszió Alapítvány
Az alapítványok mindegyike megerősítette a VS.hu-nak, hogy kaptak levelet a Kehitől, és be kell nyújtaniuk a belső levelezésüket is tartalmazó teljes dokumentációt. Az egyik szervezet vezetője az érintettek progresszívebb programjainak vagy túlzott demokráciapártiságának tudta be a Kehi érdeklődését.


Aktív és passzív ellenállás

A 11 szervezet közül több jelezte, hogy a dokumentációkat nem adja át a Kehinek, hanem az interneten hozza azt nyilvánosságra bárki számára elérhető módon. Vannak olyan szervezetek is, amelyek egyáltalán nem működnek együtt a kormányzattal. Ezek a Kehi korábbi tájékoztatása szerint eljárási bírsággal vagy az adószámuk felfüggesztésével nézhetnek szembe.


Bár ígérték, máshol még sincs ellenőrzés

Érdekes, hogy a kormány korábban azt nyilatkozta: nemcsak a civil alapból érkező, hanem az összes programot ellenőrzi majd. A Kehi megkeresésünkre pénteken azt közölte, hogy mind a 12 program vizsgálata megkezdődött. A budapesti norvég nagykövetségtől ugyanakkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a civil alapból a jelenlegi időszakban még nagyon kevés projekt fut, mert a legtöbb még csak most indult el (vagy még el sem indult), és a pályáztatási folyamat még nem zárult le. Van azonban néhány úgynevezett kiemelt projekt: a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Forster Gyula Központ vagy a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet kezelésében. Megkerestük ezt a négy szervezetet, azonban mindegyik azt a tájékoztatást adta, hogy a Kehi semmilyen vizsgálattal kapcsolatban sem kereste őket.