5600 éve istenítjük a macskát

-

Az interneten csak pornó van és cuki macskás képek. Most néhány lelet arról tanúskodik, hogy az eddig ismertnél korábban temetkeztek cicákkal az egyiptomiak. Vagyis körülbelül kétezer évvel régebben imádja az emberiség istenként a macskákat, mint ahogyan azt eddig gondolta a tudomány. Bár homokkőből nehéz gifet csinálni, de domborműveken már a kezdeti időkben is szerepeltek az internet kedvencei.


A Facebook oldalára belépve garantáljuk, hogy három görgetésen belül belefut egy cuki cicás képbe. Emiatt is terjedt el az a nézet, hogy az „internet pontosan olyan, mint az ókori Egyiptom: falakra írunk és macskákat istenítünk”. Míg néhány ezer éve a Nílus mentén azért rajongtak napjaink kedvenc házi állataiért, mert rendkívüli kecsességük mellett nagyon hatékonyan irtották a mérges kígyókat, amelyek megnehezítették a mindennapjaikat. Ahogy az egyiptomiak hívják őket, az első „mau”-k a most feltárt leletek szerint Kr. e. 3600-3800 között már biztosan az emberek mellett éltek. Az egykori Hierakonpolis város temetőjében megtalált cicusok csontvázai kétezer évvel régebbiek, mint az eddig meglelt bármelyik maradvány. A kutatók szerint azonban a vadmacskákat már jóval korábban háziasíthatták az ókoriak. Erre utal, hogy a két felnőtt és négy kölyök példányhoz tartozó csontokat egy olyan temetkezési helyen tárták fel, ahol előkelő családok tagjai mellett állatokat is szép számmal találtak. Vagyis a macskát ekkor már biztosan szent lényekként tisztelték, de könnyen lehet, hogy régebben kerültek az emberek mellé. Több becslés szerint is már i.e. 9500 körül óta együtt él az ember és a macska. A macskák Egyiptomban is fokozatosan lettek háziállatból istenséggé. Eleinte Mafdet, az igazságosság és kivégzések oroszlánfejű istenének a helyét vették át. Majd megszületett a macskaarcú isten, Bast, másnéven Bastet. Ő azonban sokkal békésebb dolgokon, így az otthon, a tűz, a szerelem és a zene fölött uralkodott. Számtalan macskacsontváz, múmia, szarkofág, falfestmény és dombormű került elő a helyi régészeti ásatásokon. Az egyik első ismert dombormű Horus isten templomán látható, és nem más, mint Bast egyik korai ábrázolása.


Ó-egyiptomi macska


Európai turné

Az ókorban főként római közvetítéssel kerültek a cicák Európába, ahol főleg a nagyvárosok egér- és patkánypopulációját tartották rettegésben. De nem csak a latinok kedvelték a mindig talpra érkező állatokat, hanem a kelták is, akik az egyiptomiakhoz hasonlóan istenítették őket. A középkor hajnalán, mások szerint inkább a keresztes hadjáratok alatt kezdték el a macskákat a nőiességhez kötni. Előszeretettel használták iniciálék díszítésére, valamint gyakran hasonlították a hölgyek szépségét és kecsességét a cicákéhoz. A macskák PR-je akkor romlott meg, amikor a 13. század elején megjelentek a járványok. Akkor a közvélemény mellett IX. Gergely pápa szintén a cicák ellen fordult. A szentatya például odáig ment, hogy 1232-ben kijelentette, hogy a Sátán rejtezik bennük. Ebben a korban az öntörvényű kedvenceket amúgy is sokan kötötték a boszorkányokhoz és az eretnekekhez, akik természetesen megátkozták az embereket, amelyek miatt feltűntek a járványok. A macskák részéről komoly kommunikációs hiba volt, hogy a háttérbe vonulás helyett inkább szektákat szerveztek maguk köré.  Emiatt jó négyszáz évig éppen csak megtűrt tagjai voltak a hétköznapoknak. A várt áttörést Andrew Lloyd Webber musicalje, a Macskák hozta meg, valamint a Keresztapa első részének simogatós „majd mi is kérünk valamit cserébe” jelenete.A világháló csúcsán

Tudja mikor indult a macskakultusz az interneten? 1992-ben, amikor kevesebben tudtak a világhálóról, mint ahányan Alabama államban összesen élnek. Ekkor startolt ugyanis a rec.pets.cats a Useneten, ahol egy hosszú kérdés-válasz sorban az emberek arról érdeklődtek, hogyan neveljék kedvenc háziállataikat. Még nem is volt világháló. Aztán az idő múlásának és az olyan oldalaknak hála, mint a megboldogult Fun.pic és az egyéb fórumok, újra megszállták az internetet. Manapság a Google egyik legkeresettebb kifejezése a cat különböző nyelvi változatai, minden nap ezrével kerülnek fel új képek és videók a közösségi és megosztó oldalakra. Annyira ők uralják a netet, hogy az, aki nem hallott még Grumpy vagy Nyan Catről, az valószínüleg egy eldugott szigeten töltötte az elmúlt éveit. Ha cuki macskás képeket, akar nézegetni, akkor a Flickr.com oldalon kattintson az üres keresőmezőbe, és gyönyörködjön.