560 ezer üres lakás van az országban

Fotó: MTI / Bugány János

-

Több az üres lakás, de kevesebb az elfogadhatatlan minőségű.


Tovább nőtt az üres lakások aránya Magyarországon. A 2001-es 9,2 százalék, illetve a 2011-es 10,9 százalék után tavaly elérte a 12,7 százalékot, számuk mintegy 560 ezer volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből. Az üres ingatlanok csaknem fele ötezer lakosnál kisebb népességű településeken található. Itt általában azért maradnak üresen a házak, lakások, mert nincs kinek eladni.

Magyarországon 2,7 millió lakóépületben 4,4 millió lakás található. Ez kicsivel haladja meg a négy évvel ezelőtti számot – hiszen alig épült új lakás Magyarországon. A felmérés még a lakásáfa csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése előtt készült, így ezek a hatások még nem érezhetők a számokon.

Az adatok szerint az üres lakások aránya Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb, nem éri el a hét százalékot. Az országos átlag alatti a mutató még Közép-Dunántúlon, az ország többi régiójában viszont 15 százalék fölötti, Észak-Magyarországon pedig a 18 százalékot is meghaladja.


Budapesten kevés az üres lakás


A bérlakások aránya rendkívül alacsony, mindössze kilenc százalék, a bérlők kétharmada magánlakásban lakik, harmada pedig önkormányzati lakásban. Budapesten a bérelt magánlakások aránya meghaladta a tíz százalékot, az önkormányzati bérlakásoké pedig 6 százalék körül volt.

A lakások 39 százalékában elégedettek maradéktalanul a lakók az ingatlan minőségével, az otthonok 37 százaléka részbeni felújítás előtt áll, 24 százalékában pedig kellene ugyan felújítás, de ez az elmúlt tíz évben nem történt meg. A nem elfogadható minőségű lakások aránya 2003 óta 15-ről 8 százalékra csökkent, ezeknek az ingatlanoknak a száma 320 ezerre becsülhető, amelyek fele kistelepülésen található. A lakások mintegy hét százaléka túlzsúfolt, az önkormányzati lakások 27 százaléka, a nagycsaládosok lakásainak 38 százaléka tartozik ide. A háztartások legalacsonyabb jövedelmű 10 százalékában a családok egyharmada él szűkös lakásban.