56 milliót ér az első generációs Apple gép, amit kihajítottak a kukába

-

Egy amerikai hulladék-újrahasznosító cég munkatársainak gyakorlatilag leesett az álluk, amikor észrevettek a sok kacat között egy első generációs Apple számítógépet. Természetesen nem szedték szét a múzeumi darabot, egy magángyűjtő felajánlott a gépért 200 ezer dollárt, és keresik az eredeti tulajdonost is.


A Szilícium-völgyi céghez egy nő vitt be többdoboznyi elektronikus hulladékot, amelyet garázsában talált azután, hogy a férje meghalt. A dobozok kinyitásakor a munkások egy első generációs Apple számítógépre is bukkantak. Annak, aki bevitte a gépet a céghez, valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy mekkora értéket adott ki a kezéből. A szinte múzeumi darabnak számító gép egyike volt annak a 200 asztali gépnek, amelyeket 1976-ban maga Steve Jobs, Steve Wozniak és Ron Wayne szerelt össze és dobott piacra.


Nem hittünk a szemünknek. Azt gondoltuk először, hogy egy hamisítvány” – mondta el Victor Gichun, a hulladék-újrahasznosító cég alelnöke. A vállalat egy magángyűjtőnek 200 ezer dollárért (több mint 56 millió forintért) eladta a ritka számítógépet, és most keresi az eredeti tulajdonost is, aki nem hagyott hátra semmilyen információt magáról. Szabályzatuk szerint ugyanis az eladott eszközökért kapott bevétel fele őt illeti meg, és a cég osztozni akar vele.


Az Apple gépek dizájnjának evolúciójáról itt talál egy összeállítást, rögtön a cikk legelején ott egy darab az említett kövületből.