53 gyanús számlamozgás - így áll a Svájc-FIFA meccs

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

53 gyanús átutalást illetve banki kapcsolatot néztek át a svájci nyomozók, akik a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság pályázataival kapcsolatban vizsgálódnak, közölte a svájci főügyész. A vizsgálat eredményére még várni kell, tette hozzá. Mindenesetre ha bebizonyosodik a vesztegetés, Katar és Oroszország elveszítheti a vb-rendezés jogát.


A svájci ügyészség az amerikai FBI-tól teljesen függetlenül vizsgálódik, és a nyomozás részleteiről is kevesebb információ szivárgott ki.
A svájci nyomozók a FIFA májusi közgyűlése előtt két nappal tartottak házkutatást a zürichi központban. Ugyanazon a napon svájci rendőrök amerikai felkérésre
hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le, korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.


A svájci főügyész, Michael Lauber szerdai sajtótájékoztatóján közöle, hogy titkosszolgálati információk alapján 53 gyanús banki kapcsolatot néztek át a 2018-as és 2022-es labdarúgó vb pályázataival kapcsolatban.
Eddig tíz embert hallgattak ki, akik között nincs ott Joseph Blatter a FIFA távozó elnöke, de Lauber nem zárta ki, hogy be fogják idézni őt és a szervezet főtitkárát is.

A főügyész szerint a hatalmas mennyiségű anyag átnézése miatt a vizsgálat hónapokig vagy évekig is tarthat.