5000 szír menekültnek adnának munkát a csehek

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


Mintegy 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek – közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján. Szerinte a szírek csehországi alkalmazásának feltétele, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek, és tiszteletben tartsák a cseh törvényeket.

„Mi azonnal képesek vagyunk vállalatainkban akár 5000 szír felvételére, de ennek feltétele, hogy megfelelő végzettséggel rendelkezzenek, dolgozni akarjanak, és betartsák a csehországi élet törvényeit és szabályait” – jelentette ki Hanák. Elmondta: a szám annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a szövetség többtucatnyi nagy csehországi iparvállalat megkérdezésével készített. Ugyanakkor a szövetség feltételezi, hogy a cseh iparvállalatokban ennél is nagyobb számú menekültet tudnának alkalmazni. „Azzal számolunk, hogy a menekültek iránti igény még ennél is nagyobb lehetne” – mondta Milan Mostyn, a szövetség szóvivője. A szövetség a munkaügyi és népjóléti minisztériummal szeretné megvitatni egy átképzési ügynökség felállításának lehetőségét, amelyben a menekültek képzést és cseh nyelvtudást szerezhetnének.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-helyettes, aki maga is nagyvállalkozó, a hétfői kormányülés után azt mondta, hogy Csehországban jelenleg 104 ezer munkahely van betöltetlenül. Számos munkahelyre a cseh cégek ukrán állampolgárokat vettek fel, de a schengeni vízum elintézése rendkívül hosszadalmas. „Nem értem, miért van ez így. Az egyik oldalon a cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, a másik oldalon ugyanakkor ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek. Ez a káosz is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képtelen hatékonyan fellépni” – jelentette ki Andrej Babis.