5000 frankos bírságot kapott, aki a Matterhornra mászott

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A hegyet 150 éve mászták meg először, ezért rendeltek el mára mászási tilalmat. Az esetleges kalandvágyókat 5000 frankos bírság fenyegetésével tántorították el, de nem tudni, bárkit megbüntettek-e. Az évfordulóra látványos keretek között is megemlékeztek.


Az ünnepség szervezői fényjelzéseket helyeztek el azon az útvonalon, amelyen az első mászók felértek a csúcsra. 150 év alatt 500 hegymászó halt meg a hegyen, róluk is megemlékeztek.A brit Edward Whymper vezette héttagú expedíciónak sikerült elsőként meghódítani az Alpokban a svájci-olasz határon fekvő, 4478 méter magas Matterhornt 1865. július 14-én. Ereszkedés közben a csoport négy tagja meghalt. Az alpesi Zermatt falu azonban világhírű nyaralóhellyé vált, egyre több turistát és hegymászót vonzott. Manapság évente háromezren indulnak onnan a csúcsra.

A helyi hatóságok szeretnék, ha hosszú távon némiképp csökkenne a csúcs forgalma. Ezért a 3260 méter magasan fekvő hörnlihüttei alaptábor ágyainak számát 170-ről 140-re csökkentették.

A jubileumra emlékezve pénteken az első expedíció összetételét idézve brit, francia, olasz és svájci hegymászók indulnak a csúcsra.