500 nappal Rió előtt: három úszó már a fedélzeten!

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Anikó

Noha jócskán van idő az olimpiai szintek teljesítésére, a magyar úszók közül már így, 500 nappal a riói játékok rajtja előtt is többen teljesítették a csapattagsághoz szükséges ún. olimpiai kvalifikációs időt (Olympic Qualification Time – a régi A-szint): Hosszú Katinka és a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid egyaránt megtették az első nagy lépést az ötkarikás csapattagság elnyeréséhez. Jakabos Zsuzsanna és Gyurta Dániel csak azért nem tekinthető A-szintesnek, mert nem a FINA által akkreditált viadalon (Milánóban) érték el eredményüket.


Korántsem meglepő, hogy Hosszú Katinka egyetlen versenyen – Marseille-ben – négy számot is kipipált: 400 gyorson (4:05.75), 800 gyorson (8.33.12), 200 pillangón (2:08.66) és 400 vegyesen (4:37.50) is A-szintet úszott. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezekben a számokban biztosan rajthoz is áll jövőre, viszont garantálja a lehetőséget, hogy kedvére állíthassa össze versenyprogramját (már amennyiben egy-egy számban nem lesz két olyan magyar vetélytárs, aki jobb időt ér el nála a kvalifikációs időszakban).

A hölgyek közül még Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, szintén Marseille-ben (2:14.20) teljesítette a kvalifikációhoz szükséges időt. Evelyn bátyja, Dávid ugyancsak a francia kikötővárosban, 400 vegyesen (4:15.99) ért el A-sztenderdet, míg B-szintet teljesített 200 vegyesen és 400 gyorson (előbbiben csupán 15 századra volt az A-tól).Egy márciusi, milánói viadalon már „A-szintes” formában volt Jakabos Zsuzsanna (200 pillangó, 2:08.70) és Gyurta Dániel is (200 mell, 2:11.54), ezek az eredmények azonban még nem jogosítanak ötkarikás részvételre, mivel az olaszországi esemény nem szerepel a FINA által akkreditált kvalifikációs versenyek listáján.

Ugyanezen okból csupán „virtuális” B-szintes a szintén Milánóban úszó Takács Krisztián (50 gyors) és Balog Gábor (200 hát), valamint Cseh László, aki 100 háton ért el B-s eredményt egy nem listázott berlini eseményen.


-


A szabályok értelmében a riói olimpián egy-egy számban két A-szintes szerepelhet egy országból, illetve, ha az adott számban nincs A-szintes, akkor egy B-s nevezhető – de az ő szereplésük a FINA-döntésén múlik (épp ezért immár hivatalosan a „második kategóriát” olimpiai válogatási időnek – Olympic Selection Time – nevezik).

A kvalifikációs időszak március 1-jén kezdődött, és 2016. július 3-áig tart – hazai rendezésű, a FINA által akkreditált versenyen először április 1. és 4. között, a Budapest Openen, a Komjádi uszodában próbálkozhatnak úszóink az újabb szintteljesítésekkel.