500 fős orvoscsoport vigyáz majd a 2017-es úszó-vb résztvevőire

Fotó: MTI / Varga György

-

Az orvos-egészségügyi stáb már megkezdte a felkészülést a vizes világbajnokságra. Orvosok, mentősök, kórházak és klinikák tartanak majd 24 órás ügyeletet a kéthetes sportesemény alatt.


2017-ben Budapest ad otthont a vizes sportok világbajnokságának. Az ország történetének legnagyobb, egyben a világ egyik legrangosabb sporteseményén több ezer sportoló, edző, tudósító és több tízezer néző vesz majd részt. Rájuk fog vigyázni az a mintegy 500 orvosból, ápolóból és önkéntesből álló stáb, amely már megkezdte a felkészülést – számol be a Telekom Sporthír Szolgálat.


Szakszerű ellátásban nem lesz hiány


Az Országos Mentőszolgálat (27 rohamkocsival) és a Vízi mentők Szakszolgálatának munkatársai mellett több fővárosi kórház és klinika (a Korányi és az Uzsoki kórház, a Városmajori Klinika, vagy a Mária utcai szemklinika) is részt vesz a munkában, amibe természetesen bekapcsolódnak a Magyar Anti-dopping Csoport ellenőrei is.

Az augusztusi kazanyi világbajnokságon egy komplett kórházat állítottak föl a rendezők az uszoda szomszédságában, és nem unatkoztak – mintegy 2000 esetet kellett ellátniuk.

„És ezt az információt akkor kaptam, amikor a tömegversenyekhez hasonlítható Masters világbajnokság még el sem kezdődött Kazanyban. Nekünk ennél is nehezebb lesz a feladatunk. Budapest könnyebb megközelíthetőségével is magyarázható, hogy a mi világbajnokságunk két, majd az „öregfiúk” újabb kéthetes versengésében több ezer sportoló méri majd össze az erejét Budapesten és Balatonfüreden. A FINA előírásait követve valamennyi verseny- és edzésszínhelyen, de emellett a hivatalos szállodákban is jelen leszünk, és minden eshetőségre felkészülve néhol 24 órás ügyeletet kell tartanunk” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla orvosprofesszor.


Gyárfás Tamás, az úszó szövetség elnöke


Budapesten viszont nem lesz a kazanyihoz hasonló „poliklinika”, ezért lesz szükség a városban található egészségügyi intézmények összehangolt munkájára. Hasonlóan dolgos hétköznapok (és hétvégék) várnak majd a Magyar Anti-dopping Csoport munkatársaira is, akik még nem tudják, hogy a vb-re érkező 3500 (a szenior mezőny nélkül) úszó közül mennyinek az ellenőrzését írja elő a FINA, de az arány akár az 50%-ot is elérheti majd. És ehhez jönnek még a Nemzetközi Anti-dopping Csoport (WADA) által kezdeményezett vizsgálatok. Így aztán a doppingellenőrző nagyüzem közepette a speciális szállító járművek, amelyekben a vérmintákat tartósan plusz 2-8, a levett vizeletet őrző edényeket pedig mínusz 20-27 fokon kell tárolni, várhatóan naponta két alkalommal ingáznak majd Budapest és a Bécs melletti akkreditált WADA laboratórium között.