500 embert evakuáltak Stockholmban veszélyes anyag szivárgása miatt

-

Mintegy 500 embert evakuáltak csütörtökön Stockholmban a Karolinska Intézet közelében lévő SCI Lab vállalat épületében keletkezett, egyelőre pontosan meg nem határozott biokémiai anyag szivárgása miatt – közölte az SVT svéd és a Russia Today orosz televízió.


„Három ember sürgősségi egészségügyi ellátásra szorul. Szédülésre panaszkodtak, és arcuk egy részében minden érzéket elvesztettek” – mondta Sven-Erik Olsson rendőrségi szóvivő.


A vegyi anyag a vállalat épületének hetedik emeletén szivárgott ki, a hatóságok elkerítették az épületet. „Gázszivárgás volt egy teremben. Valószínűleg toluol (metilbenzol) lehetett, amely koncentrált formában tűz- és robbanásveszélyes” – mondta Olsson az Aftonbladet svéd napilapnak. A Russia Today szerint a toluol szédülést, hányingert, aluszékonyságot, eszméletvesztést és halált is előidézhet. A szakértők egyelőre nem pontosították, milyen anyag szivárgott ki.

A védőöltözetet és gázmaszkokat viselő svéd vészhelyzeti csoport tagjai behatoltak az épületbe, hogy meghatározhassák a kiszivárgott anyag összetételét. A tekintélyes stockholmi Karolinska Intézet a világ egyik leghíresebb orvosi egyeteme.