500 ember vesztheti el munkáját, mert máshogy osztják az uniós pénzt

-

Az elbocsátások a regionális fejlesztési ügynökségeknél lesznek, mert az új pályázati rendszerben ezekre nem számít a kormány – írta a Világgazdaság.


Csoportos létszámleépítést jelentett be a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (DDRFÜ), az év végéig 65 állás szűnik meg a a Somogy, Tolna és Baranya megye önkormányzatának tulajdonában lévő társaságnál.


A lap arról írt, hogy piaci információk szerint akár 500 ember is az utcára kerülhet a hét regionális ügynökségtől, hacsak nem találnak nekik máshol helyet az intézményrendszeren belül. Egy kormányrendelet szerint ugyanis a 2014–2020-as programozási időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezete, azaz a pályázatok kezelője és felügyelője a Magyar Államkincstár (MÁK) lesz.

A DDRFÜ-nél a leépítés a határozott idejű szerződésű munkatársakat érinti, de valószínűleg lesz olyan ügynökség, amely teljesen megszűnik, valamelyik pedig más formában működik majd tovább.

Az ügynökségeket tavaly januárban kezdték szétszedni, amikor is az államtól a megyei önkormányzatokhoz kerültek, és egy ügynökségen több megye is osztozott. Az intézményrendszer átalakításával jelentkező szakemberigény némiképp felszívja a majdan kirúgottakat.

A VG megkereste a Miniszterelnökséget, hány embert rúgnak ki és mi lesz az ügynökségekkel, de egyelőre nem érkezett válasz.