50 millió eurós büntetést kapott Berlusconi cége

Fotó: AFP / GIUSEPPE CACACE

-

Súlyosan megbüntették a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök ellenőrzése alatt álló Mediaset televíziós társaságot, mert a cég – egy háttéralku nyomán – rögzített áron jutott hozzá a labdarúgó Serie A közvetítési jogaihoz.


Az olasz trösztellenes hatóság a versenyjogi szabályok megsértése miatt összesen több mint 66 millió euró (20,4 milliárd forint) bírságot szabott ki. A Mediasetnek 51,4 milliót, az Infront tanácsadócégnek 9 milliót, a Sky Italia tévétársaságnak 4 milliót, az olasz labdarúgóligának pedig 2 milliót kell befizetnie.

A hatóság szerint a liga az Infront tanácsára támogatta az előre megbeszélt üzletet, amely kizárta, hogy más műsorszolgáltatók megszerezzék az élvonalbeli bajnokság 2015 és 2018 közötti közvetítési jogait. Valamennyi fél tagadja a vádakat. A jogokat 2014-ben szezononként 943 millió euróért (jelenlegi árfolyamon 292,1 milliárd forint) adták el a Sky Italiának és a Mediasetnek. Ez 114 millió euróval több, mint az előző időszakban.


Ha Berlusconi marad a Milan tulajdonosa, egy ideig nem nyer még komoly trófeát a csapat


A trösztellenes hivatal szerint az előre megbeszélt üzlet kizárta az új szereplők – például az Eurosport – belépését a piacra, és jelentősen rontotta a jövőbeni megállapodások hitelességét.

Októberben a milánói ügyészség már megvádolta az Infront olaszországi ágazati vezetőjét, Marco Bogarellit és két társát az ügyben. Az Infront tanácsadócéget a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) előző elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől hat évre eltiltott Joseph Blatter unokaöccse működteti.

Silvio Berlusconi jelenleg is árulja klubját, az AC Milant, amely iránt kínai befektetők érdeklődnek, és akár néhány héten belül le is zárulhat az üzlet.

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!