50 ezres bírság az oviban almát osztó fideszesnek

Fotó: Keol.hu / Keol.hu

-

A Kúria felülbírálta a választási bizottságokat, szerinte igenis jogsértő, ha valaki kampány idején a média jelenlétében óvodában oszt almát.


Az almát Salacz László a Városi Szociális Közalapítványnak ajánlotta fel, később az óvodában az ő jelenlétében osztották ki, a helyi média pedig színes riportban számolt be erről. A panaszt a baloldali Kormányváltók pártjai tették, ám azt először a helyben illetékes választási bizottság, majd a Nemzeti Választási Bizottság is elutasította. A Kúria ezzel szemben megállapította a jogsértést, eltiltotta annak a folytatástól Salacz Lászlót és ötvenezer forintos pénzbírságot is kiszabott rá. A Kúria szerint

  • az almaosztás kampánytevékenység volt. A Kúria megjegyzi, hogy a képviselőjelölt „nem elégedett meg csupán az adományozás tényével”, mivel arról beszámolt a helyi média, és így az a széles nyilvánossághoz eljuttatva kampánytevékenység volt.
  • nem lehet figyelmen kívül hagyni a közoktatásról szóló törvényt, amely tiltja a politikai célú tevékenységet az óvodákban és az iskolákban.
A bírságot a Kúria végzése szerint az is indokolja, hogy „nyilvánvalóan nem tekinthető jóhiszeműnek az, aki a jogsértést saját céljai elérésére, előnyök szerzésére használja fel, és aki ezen tevékenységét folytatni kívánja”. A Kúria azt is megállapította, hogy az almaosztással az esélyegyenlőség is sérült, mert egy képviselőjelölt törvénysértő eszközök alkalmazásával jutott előnyhöz. 


A kérdés, hogy sérül-e az esélyegyenlőség, ha valaki tiltott dolgot művel a kampányban, a másik meg betartja a szabályokat, már a villanyoszlopon plakátolással kapcsolatban is felmerült, sőt, az ügy az Alkotmánybíróság elé is került. A plakátolást egy törvény és egy kormányrendelet együttesen tiltja meg, viszont nem ütközik a választási eljárásról szóló törvénybe. Az Alkotmánybíróság előtt akkor a Fidesz képviselőjelöltje érvelt azzal, hogy mivel ő a szabályokat betartva nem tett hirdetéseket a villanyoszlopokra, politikai ellenfelénél jóval szűkebb felületen tudott csak plakátolni.  A testület nem egységesen, de végül úgy foglalt állást, hogy nem sérült az esélyegyenlőség, mivel mindkét jelölt megtehette volna, hogy a választási eljárástól szóló törvényre figyelve  a villanyoszlopokat is használja plakátolásra.  A Kúria egyébként a plakátolással kapcsolatban úgy döntött, hogy nem a tiltó szabályt, hanem a választási eljárásról szóló törvényt kell alkalmazni, amely kifejezetten úgy rendelkezik, hogy korlátozás nélkül helyezhető el választási plakát a kampányidőszakban.