50 ezren tüntetnek a kijevi Függetlenség terén, 15 ezren Moszkvában

Klicskó és Jacenyuk visszatértek a németországi biztonságpolitikai konferenciáról. Rögtön össze is gyűlt 50 ezer békés demonstráló a Függetlenség terén, hogy üdvrivalgással fogadja az ellenzéki vezetőket. Mindeközben Moszkvában is volt tüntetés, az ukrán miniszterelnök pedig lábadozik, holnap már visszatér a betegszabadságából.


A demonstrálók azt skandálták, hogy feltétel nélkül engedjék szabadon a korábbi tüntetéseken őrizetbe vett társaikat. Az egyik felszólaló, Jurij Lucenko ellenzéki politikus, Julija Timosenko kormányának belügyminisztere elítélte az Oroszország részéről megmutatkozó „újabb gyarmatosítási kísérletet”.


Moszkvában is tüntetés volt Az EuroMaidanPr szerint nagyjából 15 ezer ember tüntetett Moszkva belvárosában is, hogy szabadon engedjék azt a húsz egykori demonstrálót, akiket még 2012 májusában a rendőrökkel való összetűzéskor vettek őrizetbe. Az aktivisták Putyin beiktatásának estéjén a Bolotnaja téren tüntettek, akkor huszonnyolc embert fogtak el -írja a Time. Ebből nyolc amnesztiát kapott, néhányan jelenleg házi őrizetben vannak, a legtöbben azonban továbbra is börtönben ülnek.  A mostani tüntetők „Szabadságot a Bolotnaja hőseinek, Putyin túszainak!” -feliratú transzparensekkel, és az aktivisták fényképeivel vonultak fel.Az ellenzéki vezetők a németországi biztonságpolitikai konferencián vitatták meg az ukrán krízis megoldására a terveiket. Szóba került a bántalmazások és a gyilkosságok felderítése, új alkotmányos reform bevezetése, illetve az erőszak megállítása. John Kerry, amerikai külügyminiszter elmondta,  az Amerikai Egyesült Államok is támogatja az ellenzékieket. Münchenben egyébként a Klicskóék tárgyaltak az ukrán külügyminiszterrel, Leonid Kozharával, akinek Klicskó képeket mutatott azokról a sérültekről, akiken a rendőrség erőszakot alkalmazott. Kozhara szerint a képen szereplő emberek a szélső jobboldalhoz, a radikális tüntetőkhöz tartoztak.