50 ezer menekültet toloncol ki Ausztria

-

Évente 12 500 menekültet toloncolnak ki Ausztriából 2019-ig, közölte a belügyminisztérium. Pénzt adnának azoknak, akik önként mennek el.


A fő szempont, hogy kevesebb menekült legyen Ausztriában, a tárca szerint ugyanis "ez jelenti a megoldást a problémákra". Ausztriában tavaly mintegy 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Gyorsított kitoloncolási eljárást alkalmaznak majd, szorgalmazzák további kiadatási szerződések létrejöttét és a visszaküldés miatt indított járatok sűrítését.

Múlt héten arról döntöttek, hogy Ausztria idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt enged be az országba, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezret. Bővíteni fogják a biztonságos országok körét is, Marokkó, Algéria, Tunézia, Grúzia, Mongólia és Ghána is felkerül a listára. Ezen országokból érkezők kérelmét tíz napig tartó eljárás keretein belül fogják vizsgálni.

Svájci mintára pénzt adnának azoknak a menekülteknek, akik önként hagyják el az országot. A tervek szerint, aki a menedékkérelem benyújtása után három hónapon belül hazautazik, 500 eurós "visszatérési" segélyt kap. ha hat hónapon belül, akkor 250 eurót kaphat.

Az osztrák kormány információs kampányba kezd, az úgynevezett származási országokban és a közösségi oldalakon kívánja megismertetni az európai bevándorlás szabályait. A felvilágosító kampány célja az lesz, hogy a menekültek ne induljanak "téves elvárásokkal és hamis reményekkel" Európába.

Az ausztriai befogadó negyedek közelében pedig olyan információs pontot hoznak majd létre, ahol az országukba való visszatéréshez fontos tudnivalókat ismerhetik meg a menekültek.