50-70 ezer gyerek nem ment tegnap suliba

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A szám durva becslés, pontos adatok nincsenek.


A Nem leszek suliban napot szervező Puskás Krisztina megkeresésünkre azt mondta, az esemény Facebook oldalán 35.400 ember jelezte, hogy részt vesz az eseményen, a gyermekmegőrzés és programajánló oldalukon a térképeket több mint 125 ezren töltötték le, így nagyjából 50-70 ezer gyerek biztosan távol volt hétfőn az iskolától. (Az eseményen részt vevők között azonban többeknek nem állami iskolába jár a gyereke, vagy csak szolidaritásból csatlakozott az akcióhoz, így azt önmagában nem lehet alapul venni - a szerk.)

Puskás szerint jó, hogy kialakult egy országos, önszerveződő csoport a szülők között, ezt szeretnék a jövőben megerősíteni. Létrehoztak egy új Facebook oldalt, ahová várják a szülők javaslatait arról, hogyan lehet jobbá tenni a közoktatást. Ezeket elküldik majd a Civil Közoktatási Platformnak is.

A Magyar Idők reggel 50 ezer részvevőről írt, de értékelése szerint a kezdeményezés megbukott, hiszen az összes általános iskolás és gimnazista gyerek 3,9 százaléka vett abban részt. Hétfői cikkünket itt olvashatják.

A tiltakozás a nemzetközi sajtóba is bekerült, az Independent mellett írt róla az Egyesült Arab Emirátusok lapja, a Gulf Daily News és a dél-afrikai Cape Times is.