5 százalékot köszönhet népszerűségben a Fidesz-KDNP a menekülteknek

-

Augusztus közepe óta a kormánypártok népszerűsége 34 százalékra erősödött, derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar idők megrendelésére készített közvélemény-kutatásából.


Az elemzés szerint az erősödés vélhetően annak is köszönhető, hogy "az illegális bevándorlás elutasítása és a kormányzati bevándorlás-politika támogatása június óta egyre inkább pártkötődéseken átívelő „nemzeti üggyé” vált". A felmérés szerint a szeptember 16-i röszkei események utáni héten 18 százalékponttal, 73 százalékra nőtt magyar-szerb határzár támogatottsága is.

A Fidesz-KDNP tábora utoljára a tervezett internetadó bejelentése, vagyis tavaly szeptemberben volt olyan erős, mint most, állapítja meg a Nézőpont.

A Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami nagyjából megfelel az augusztusinak, az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt 1 százalékponttal csökkent. A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál. Az Együtt támogatottsága ezúttal is 1 százalékos, míg az egyéb párttámogatók aránya 3 százalék. A rejtőzködők és a nem szavazók aránya 28 százalék.