5 meglepően őszinte mondat a nem nyilvános Orbán-beszédből

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / B

-

Orbán Viktor egy Bibó Szakkollégiumban tavasszal elmondott beszédét szerezte meg és tette közzé a 444. A beszéd fő eleme az volt, hogy ki lehet majd a miniszterelnök utódja, de emellett több olyan mondat is elhangzott, amit Orbántól valószínűleg soha nem hallanánk hivatalos nyilatkozatként.


A Fideszben nincs igazi demokrácia

A pártban nem igazán van nyílt verseny a posztokért, a demokrácia csak papíron létezik. Arról, hogy kik lesznek a Fidesz vezetői, megállapodás alapján születik döntés. A miniszterelnök a 444 szerint arról beszélt, hogy összesen egy vagy két esetben fordult elő az, hogy komoly ember ráindult az öt alelnöki hely egyikére úgy, hogy Orbánék szóltak neki, hogy ez nem jó ötlet.Demokrácia van, el lehet indulni, de összeálltunk vele szemben, és nem is tudott bekerülni. Ez nem egy amerikai típusú előválasztásos nyílt pártverseny, ez sokkal inkább egy német típusú, belső megegyezésre épülő pártstruktúra.

Egymás ellen fordítja a nagymenőket

Az adókat nem akkor vetik ki, jelentik be, amikor igazán szüksége van azokra az államnak vagy amikor a döntés megszületik, hanem amikor a politikai stratégia megengedi, amikor azzal össze lehet ugrasztani, meg lehet osztani a gazdasági élet szereplőit.


Amikor egy bankadót kivet az ember, azt jól kell időzíteni, mondjuk az energiacégek adózásához képest. Észnél kell lenni. Ha mindenki összeáll egy táborba, és nem tudod megszervezni a saját ellenerődet, akkor letaposnak.

A nemzeti konzultáció nem is igazi konzultáció

Az előző gondolat folytatása. Ha az ország ellen támadások indulnak, akkor valamivel vissza kell vágni. És mi lehet a visszavágás eszköze? Az, amit úgy kommunikál a kormány, hogy megbeszéli a kérdést a választókkal. Valójában azonban előre eldöntött ügyekről van szó, derül ki Orbán mondataiból.


És akkor neked valahogy hozni kell a nemzeti konzultációt, tömeggyűléseket, valamit be kell hoznod a nép oldaláról, amit fel tudsz mutatni a szövetkezés ellen.

Az IMF csak trükk volt

2011 őszén a rohamosan romló pénzügyi-gazdasági környezet miatt a kormány az IMF-től kért segítséget, majd hosszú tárgyalássorozat után nem tudott megegyezni a két fél a Magyarországnak nyújtandó hitelről. Akkor több elemző is felvetette: a bejelentést azért tette a kormány, hogy ezzel javítsa a piaci hangulatot, és a megállapodás valójában gúzsba kötötte volna a gazdaságpolitikát. Gyakorlatilag ezt a trükköt ismerte el Orbán Viktor ebben a beszédében.


A Matolcsyval ketten tartottunk gyorsan egy megbeszélést, és bejelentettük, hogy a pénzügyi helyzetet értékelve az IMF-hez fordulunk segítségért. Akkor hirtelen a pénzügyi támadások nagy része elmaradt. Aztán persze amikor a bakancs már nem volt a nyakamon, nem állapodtunk meg... Bejelentettük, hogy a lengyeleknek akkor már megadott Flexible Credit Line nevű rugalmas hitelkeretre gondoltunk. Azt mondták, hogy na, azt nem adják. Milyen kár, mondtam.

Nem ért a focihoz

Orbán Viktor arról is beszélt, személyes ügye, hogy a magyar focit a világ élvonalába juttassa, ami számára érzelmi ügy.


Szép, személyes, kulturális feladatnak is tekintem, hogy vissza kell helyezni magunkat arra a polcra, ahol mi egyszer már voltunk. A legjobbak közé. Szerintem ez lehetséges. Jelentős véleménybeli különbség van a fiam és én közöttem ebben, de ő ért is hozzá, én meg csak szurkoló vagyok.