48 órás rendkívüli állapotot hirdettek Tripoliban

-

Csak pénteken 45-en haltak meg és 460-an sebesültek meg egy líbiai tüntetésen kitört lövöldözésben. Tripoliban a városvezetés háromnapos szolidaritási sztrájkot kezdeményezett.


A parlamentnek alárendelt, felkelőkből alakult milícia vezérkara 48 órás rendkívüli állapotot rendelt el Tripoliban, hogy ekként vegyék elejét a vérontásnak. A lövöldözés a miszrátai milícia főhadiszállásánál tartott tüntetéseken tört ki.


Tripoliban a városvezetés vasárnap háromnapos általános sztrájkot rendelt el – tudatta az al-Dzsazíra. Az állami- és a magánszektor dolgozói is részt vesznek majd az áldozatok családjával való szolidaritás jegyében tartott sztrájkon.

Szombaton derült ki, hogy a miszrátai milicisták megszálltak egy katonai támaszpontot Tripoliban, kifosztották a fegyverraktárat és Miszrátába vitték az ott talált fegyvereket. A tripoliak eddig többször tüntettek a milicisták ellen, akik 2011 augusztusában érkeztek Tripoliba, hogy Moammer Kadhafi rendszere ellen tüntessenek. A viszony most pénteken mérgesedett el, miután Gargúr városnegyedben a milicisták rálőttek a miszrátai milícia távozását követelő békés tüntetőkre. Ezután gyújtották fel dühös tripoliak a milícia főhadiszállását.

A lövöldözés szombaton sem ért véget. Ugyanezen a napon több százan gyűltek össze Líbia fővárosában, hogy búcsút vegyenek a harcok áldozataitól. Több fiatal milíciaellenes jelszavakat skandált, és a hadsereg újbóli felállítását követelte. „Még Kadhafi katonái sem lőttek ilyen kegyetlenül a tüntetőkre” – mondta egyikük.


Mint a CNN videóján látható, békés tüntetőkre lőttek rá a líbiai milicisták, legalább 43 embert megölve és 460-at megsebesítve. Ez lehetett a legvéresebb összecsapás az a fővárosban Kadhafi 2011-es bukása óta. Fotó: AFP/Mahmud Turkia