48 óra és kiderül, megvan-e a brókercégeknél parkoltatott közpénz

Fotó: PhotoAlto / Laurence Mouton

-

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta: a minisztériumokban már gyűjtik az adatokat, legkésőbb csütörtök reggelre lesz eredmény. A kormányfő megismételte, modern kincstári rendszer kell, hogy ne lehessen közpénzt bankoknál vagy brókercégeknél parkoltatni.


Csütörtökre kiderül, mely állami háttérintézményeknek tartották a pénzüket brókercégeknél - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

A kormányfőtől a szocialista Tóth Bertalan kérdezte egyebek mellett azt, volt-e konkrét információja arról, hogy a minisztériumok tartottak közpénzt brókercégeknél, "vagy csak a megérzésére hagyatkozott".

A miniszterelnök válaszában először megerősítette: szükségesnek tartana egy olyan modern kincstári rendszert, amely megfelelő hátteret adna a költségvetési pénzekkel gazdálkodó szervezeteknek, így azoknak nem kellene bankoknál vagy brókercégeknél "parkoltatniuk" a közpénzt.


„Egyszer s mindenkorra legyen világos: a költségvetésből kiutalt pénzeket nem lehet sem bankokban, sem pedig befektetési alapokban parkoltatni, hanem egy ellenőrzött csatornán keresztül kell átláthatóan gazdálkodni velük."

Orbán Viktor, miniszterelnök


Miután kiderült - folytatta a kormányfő, utalva a Buda-Cash-ügy helyhatósági károsultjaira -, hogy számos önkormányzat esetében nem ez a helyzet, „felmerült a fejünkben azonnal az a kérdés: és mi van a központi közigazgatással". Ekkor rendelte el - idézte fel utasítását -, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, „állomásoztat-e" náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan.


Ha minden igaz, a minisztériumokban zajló, erre vonatkozó adatgyűjtések szerda estére, csütörtök reggelre véget érnek, így csütörtökön lehet majd tájékoztatni a közvéleményt arról, mely háttérintézmények hogyan érintettek az ügyben, és hogy megvan-e a pénz - fejtette ki Orbán Viktor.