4500 forintért kínozták a rokkant férfit Jánoshalmán

-

A vád szerint három jánoshalmi fiatalember úgy rabolt ki egy rokkant férfit, hogy cserép- és üvegdarabokkal dobálták, egyikük pedig egy fadarabbal fejbe ütötte.


A 14, 15 és 16 éves fiúk barátok, 2015. február 21-én együtt csavarogtak Jánoshalmán. Közösen elhatározták, hogy egy közeli tanyáról lopnak valamilyen „értékes” dolgot. 15 óra 30 perc körüli időben a 15 és a 16 éves vádlottak el is mentek egy 57 éves, rokkantnyugdíjas helybéli férfi tanyájához, társuk pedig a közelben várakozott. A be nem kerített ingatlanra behatoló két fiatalkorú „felmérte a terepet”, majd elloptak egy fűrészt, egy fejszét és egy fém hordót - írja közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Miután visszatértek a közelben várakozó bűntársukhoz, elmesélték neki, hogy a tanyán galambokat és kacsákat is láttak. Mindhárman éhesek voltak, ezért együtt eldöntötték, hogy a tanyáról lopnak galambot és kacsát is, majd közösen megeszik a szárnyasokat.

A három fiatalkorú visszatért a tanyaudvarra. Ekkor a nehezen mozgó sértett egy kerekes széket maga előtt tolva kibotorkált az udvarra. A vádlottak többször felszólították a sértettet, hogy adjon nekik kacsát és adja oda a talicskáját, hogy azzal fát is tudjanak vinni. Ennek a sértett nem tett eleget, ezért az akaratának megtörése érdekében a három rabló elkezdte cserép- és üvegdarabokkal dobálni a rokkant férfit. Néhányszor el is találták, de a sértett nem engedett. A vádlottak úgy tudták megszerezni a talicskát, valamint egy kacsát és egy házigalambot, hogy egyikük – a 15 éves fiú – a sértett mögé lopakodott és fadarabbal tarkón ütötte. Az ütéstől a sértett a székkel együtt a földre esett és felhagyott az ellenállással.

A vádlottak ezután még egyszer visszatértek a sértett tanyájára, ekkor vizet, kést és öngyújtót akartak szerezni a szárnyasok megfőzéséhez. A megfélemlített sértett szó nélkül átadott nekik egy műanyag nyelű kést, egy öngyújtót és valamennyi vizet. Nem sokkal később hazaérkezett a sértett egyik rokona, aki a távozó vádlottak után kiabált, mire a rablók a kést és a talicskát eldobva elfutottak. Az összesen 4.500 forint összegű kár a szárnyasok kivételével megtérült, ugyanis a vádlottak a galambot és a kacsát az egyik vádlott kutyájával etették meg.

A vádlottak jelenleg szabadlábon védekeznek, őket az ügyészség csoportosan, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.