45 millió forint uniós pénzt nyúlt le egy férfi, vádat emeltek ellene

-

Kutyák életminőségének javításával pályázott egy férfi, az elnyert uniós és magyar költségvetési pénzből viszont nem csinált semmit. Eleve nem is akart. Az Európai Csalás Elleni Hivatal tett feljelentést, az ügyészség most emelt vádat négy ember ellen.


Kutyák rehabilitációját szolgáló, hidroterápiás futópad továbbfejlesztésére adott be egy 250 milliós pályázatot az uniónak egy 49 éves férfi 2008-ban, 110 milliót kért az EU-tól. Ennyit nem, csak 45 milliót kapott a kutyák rehabilitációjára és a kutyák életminőségének javítására, a fittségük fenntartására.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálta a projektet, majd feljelentést tett, hiszen kiderült, a férfi a pályázatban valótlan adatokat közölt, a vázolt fejlesztést esze ágában sem volt megcsinálni, csak pénzhez akart jutni. A fejlesztés helyszíneként megjelölt vidéki telephelyen még közművek sem voltak. A támogatás kifizetéséhez fiktív számlákat adott be, valótlan tartalmú iratokat használt fel. Ebben segítette három ember, akik ellen szintén vádat emelt a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt. A büntetési tétel 2–8 év.