45 milliárdnyi adósságot kifizetnek a kórházak – de ez is kevés

Fotó: MTI/EPA / Rungrodzs Jongrit

-

Csak a 30 napnál régebbi számlákat rendezik a kórházak – állami segítséggel. A teljes tartozás 60 milliárd körül lehet.


A Magyar Idők információi szerint csütörtök délelőttre összehívta a kórházigazgatókat Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, hogy bejelentse az adósságrendezés nagyságrendjét és ütemezését. Úgy tudjuk, ezúttal csak a 30 napnál régebben lejárt számlák kifizetéséhez kapnak pénzbeli segítséget az intézmények, ennek összege jelenleg 45 milliárd forint. Mivel azonban a teljes kórházi adósságállomány megközelíti a 60 milliárd forintot, további segítségre is szükség lesz, de ezt már pályázati keretből igényelhetik az érintettek. Ebből olyan költségcsökkentő intézkedéseket finanszírozhatnak majd, amelyek nyomán olcsóbbá tehető a működtetés, ilyen például a biztonsági szolgálatok részbeni kiváltása kamerákkal.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Svébis Mihály megerősítette a lap értesülését a csütörtöki találkozóval kapcsolatban, hozzátéve: bíznak benne, hogy ott kiderülnek a konszolidáció részletei, mert sem az adósságrendezés nagyságáról, sem az elosztás módjáról nincs még konkrét információjuk. A lap úgy tudja, az államtitkárság a kórházi menedzsmentektől vár majd konkrét javaslatokat arra, hogy az adott helyen mivel tehető költséghatékonyabbá a működés.

Mint emlékezetes, legutóbb 2015 tavaszán döntött a kórházak adósságrendezéséről a kormány, akkor 60 milliárd forintot hagytak jóvá erre a célra. A tartozások mostanra érték el ismét ezt a mértéket, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a korábbi évekkel ellentétben, amikor átlagosan havi ötmilliárddal duzzadtak a tartozások, az emelkedés mértéke most már „csak” átlagosan hárommilliárd forint.