45 ezer forintért veszi a kislányokat az Iszlám Állam

-

9 éves korig kb. 200 ezer iraki dinárba, vagyis mintegy 45 ezer forintba kerül egy lány, utána egyre olcsóbb. Az ENSZ különmegbízottja szerint valósak a hónapok óta az interneten kerengő árak.


A főként jazidi kisebbséghez tartozó iraki lányok és nők áráról már felkerült egy lista novemberben az internetre, de azóta senki nem erősítette meg a dokumentum valódiságát. Most azonban Zainab Bangura, az ENSZ különmegbízottja állította azt, hogy kapott egy Iszlám Államtól származó "árlistát" áprilisban, amikor Irakban járt.


Bandura, aki az Iszlám Állam nőkkel való bánásmódját tanulmányozza, azt tapasztalta, hogy a nőket úgy adják-veszik, "mint egy hordó olajat", amiről egyébként szintén novemberben egy videofelvétel is nyilvánosságra került. Ott egy árverésen vitatják meg a rabszolgalányok árát, a vevők pedig az IS harcosai, illetve gazdag közel-keletiek.

Az árlistát először az Iraqi News publikálta, eszerint egy keresztény vagy jazidi gyermek, legyen fiú vagy lány, 9 éves korig 200 ezer dinárba kerül, egy lány 20 éves korig 150 ezerbe, majd az életkorral tíz évenként megy egyre lejjebb az ár. A 40 és 50 év közötti nőkért már csak 50 ezer dinárt kell fizetni, ez már csak kb. 11 000 forint..

A lányokat és asszonyokat nemcsak szexrabszolgának vásárolják, hanem túsznak is, vagyis azért, hogy aztán a vételár sokszorosáért adják vissza őket a családjuknak.