43 halottja van az Amerikában tomboló időjárásnak

Fotó: MTI/AP/The Dallas Morning News / G.J. McCarthy

-

Szükséghelyzetet rendeltek el, illetve kijárási tilalmat a fosztogatások miatt. Több mint ezer épület megrongálódott.


Negyvenháromra nőtt az Egyesült Államokban a viharok, esőzések és tornádók áldozatainak száma. Új-Mexikóban, Texasban, Oklahomában, Illinois-ban, Mississippiben, Missouriban, Tennesseeben, Lousianában, Arkansasban és Alabamában szerda óta tart az ítéletidő. Súlyos a helyzet Dallasban, amelynek külvárosain több tornádó söpört végig: Garlanban és Collinban 11-en haltak meg.

Több közigazgatási körzetben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, hogy megakadályozzák a fosztogatásokat. Texas egyes részein a szél ereje elérte az óránkénti 322 kilométeres sebességet. Ezernél több épület dőlt romba vagy rongálódott meg.

Missouriban és Új-Mexikóban szükséghelyzetet hirdettek. Hasonlóképpen Oklahoma egyes területein, mivel a heves esőzések után érkező hirtelen lehűlés miatt életveszélyessé válik a közúti közlekedés.

Illinois délnyugati részén öt ember (három felnőtt és két gyerek) halt meg, amikor gépkocsijukat szombaton egy vízzel megtelt árokba sodorta a vihar. Búvárok másnap találták meg a holttesteket.