420 cégnek papírja van arról, hogy gázos

Fotó: Vs.hu / Vs.hu

-

Mindössze 420 céget ítélt kockázatosnak a NAV, ezek a nagy adótartozók, feketén foglalkoztatók és számla nélkül értékesítők.


Elkészítette a NAV a cégek második negyedéves minősítését, és alig talált problémát: mindössze 420 társaságot ítélt kockázatosnak. Az új, 2016-ban bevezetett lajstromozás lényege, hogy a minősítési eljárás során három csoportba sorolja a hatóság a vállalkozásokat (pontosabban az áfaregisztrált adóalanyokat): minősített, átlagos és kockázatos. A besorolást követően a minősített adózók kedvezőbb elbírálást kapnak, például kisebb mulasztási bírságot, automatikus részletfizetés lehetőségét.


Az átlagos – valójában sem nem minősített, sem nem kockázatos – cég életében nem lesz változás. A kockázatos cégek számára pedig sokkal kellemetlenebb lesz mindenfajta találkozás az adóhatósággal. Ha áfát igényelnek vissza, a kiutalás a szokásos 30, illetve 45 nap helyett automatikusan 75 nap után történik. Az ellenőrzések automatikusan hosszabb ideig tartanak, s jóval nagyobb bírságtételekkel számolhatnak.A NAV összesen 552,5 ezer társaságot vizsgált, közülük 190 ezer cég kapta meg a minősített adózó címet. Ehhez egyebek mellett legalább hároméves múlt kell mindenfajta szabálytalanság és kifogás nélkül. A kockázatos státuszhoz is kell azért tenni: idetartoznak a nagy tartozást felhalmozók, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók, illetve azok a cégek, amelyeket már kétszer üzletbezárásra kötelezett a hatóság. Utóbbi tipikusan akkor jár, ha a hatóság többször egymás után nyugta nélküli értékesítésen kapja a céget.

A 420 kockázatos cég meglehetősen kevés, főleg ha olyan csoporthoz mérjük, amelynek tagjai bizonyosan súlyos szabálytalanságokat követtek el. Ilyen például a felfüggesztett vagy törölt adószámmal bírók köre. Közel 52 ezer felfüggesztett adószámú céget tart nyilván a NAV – ezek a hatályos ügyek, természetesen a felfüggesztésről szóló összes határozat mennyisége ennek többszöröse.