41 millió kövér gyerek, aki még ötéves sincs

-

25 év alatt tízmillióval lettek többen a világon – áll a WHO bizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott záró jelentésében. Leggyorsabban az alacsony, valamint a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik az elhízottak és túlsúlyosak aránya.


A 2014-ben életre hívott, a gyermekkori elhízás megszűnéséért küzdő bizottság jelentésében az áll, hogy a túlsúlyos vagy elhízott 5 évesnél fiatalabb gyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt. A túlsúlyos gyermekek aránya 4,8 százalékról 6,4 százalékra emelkedett, a szegényebb országokban már kétszer annyian vannak, mint 1990-ben: 15,5 millióan.


A túlsúlyos és elhízott 5 év alatti gyermekek majdnem fele Ázsiában, egynegyedük Afrikában él.

A bizottság egyik vezetője, Sania Nishtar szerint a túlsúlyosság és elhízás hatással lehet egy gyermek életminőségére, sőt az iskolázottság szintjére is. Nagy a valószínűsége annak is, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, ami komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelent.

Jelentésében a bizottság több ajánlást fogalmaz meg a kormányoknak, ezek között szerepel az egészséges étkezés és a testmozgás népszerűsítése mind kisgyermekkorban, mind az iskolások körében.

Egy korábbi OECD-felmérés szerint Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott. A gyerekeknél pedig ugyanez a helyzet. És ők csak a kifejezetten elhízottak, a túlsúlyosak jóval többen vannak. Ugyanakkor közvélemény-kutatások szerint a kövérek saját magukat sokkal karcsúbbnak látják, mint amilyenek, és a szülők nagy többsége sem tartja daginak egyébként dagadt gyerekét.